INTENZIVIRANJE SURADNJE

Kliman s Kinezima o direktnom letu za sve brojnije turiste

06.06.2016 u 21:21

Bionic
Reading

Ministar turizma Anton Kliman u ponedjeljak je s predsjednikom Kineske nacionalne turističke administracije Li Jinzaom razgovarao o suradnji Hrvatske i Kine, suradnji u sklopu inicijative Kina + 16, te mogućnosti intenziviranja turističkog prometa između dvije zemlje, izvijestilo je Ministarstvo turizma. Kliman je predstavio hrvatske turističke projekte i strategiju i istaknuo velik interes i prostor za nastavak i poboljšanje suradnje

Spomenuo je da u Hrvatskoj postoji niz brownfield i greenfield projekata koji se nude investitorima, kao i niz tvrtki u državnom portfelju za koje se traže investitori.

'Ovo je za Hrvatsku jako važan posjet, s obzirom da je potencijal turističke suradnje između naše dvije zemlje jako velik. U 2014. godini, u Hrvatskoj je zabilježena 61 tisuća dolazaka (rast od 40 posto), dok je u 2015. zabilježeno 87 tisuća dolazaka ( rast od 30 posto) kineskih turista. Te brojke govore da nam je nužna suradnja kako bi te brojke dosegle veću razinu', istaknuo je Kliman.

Na sastanku se razgovaralo i o važnosti poboljšanja prometne povezanosti s obzirom da većina gostiju iz Kine uglavnom putuje izvan glavne turističke sezone.

Li Jinzao naglasio je kako kineska Vlada podržava intenziviranje suradnje te kako će rado pomoći s kontaktima zračnih luka i zračnih prijevoznika kako bi se intenzivirali pregovori oko direktnog leta između Kine i Hrvatske.

Članovi kineskog izaslanstva su kazali kako su da se europske destinacije moraju pripremiti kako pružiti što bolju uslugu kineskim turistima, a kao izazove, osim direktne zračne linije, naveli su poboljšanje viznog režima, te osiguravanje turističkih vodiča koji govore kineski jezik.

U priopćenju Ministarstva turizma se navodi kako gosti iz Kine putuju izvan naše glavne turističke sezone, najčešće odsjedaju u hotelima, a ostaju 1,5 dan u destinaciji.

Kao neke od destinacija u Hrvatskoj koje su trenutno u Kini veoma popularne istaknuli su grad Zagreb, Splitsko-dalmatinsku te Dubrovačko-neretvansku županiju.

Kineska delegacija će u sklopu posjeta Hrvatskoj obići Plitvička jezera i još neke turističke destinacije.