SUD VEĆ PRESUDIO

Kliman bi vaučere za domaće turiste? E, ne može!

05.05.2016 u 07:57

Bionic
Reading

Kako bi potaknuo kontinentalni turizam i povećao domaći turistički promet, ministar turizma Anton Kliman razmatra ideju o uvođenju vaučera koje bi dijelili poslodavci, a država bi im zauzvrat smanjila stopu poreza na dohodak na uplaćene iznose. Međutim, čini se da u Ministarstvu turizma nisu dobro odradili posao jer je takva ideja u izravnoj suprotnosti s direktivama Europske unije

Ministar turizma Anton Kliman najavio je za Poslovni dnevnik da će Hrvatska razmotriti mađarski model vaučera. Međutim, čini se da je ministar neinformiran jer je Europski sud prije mjesec dana presudio da je mađarski model prekršio direktivu Europske unije o unutarnjem tržištu upotrebom sustava vaučera.

Dominik Vuletić, stručnjak za europsko pravo s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smatra da model prema kojem bi se pružateljima usluga u turizmu omogućilo da domaćim turistima naplaćuju manje cijene u odnosu na cijene koje naplaćuju stranim turistima i to na osnovi posebnih kartica odnosno tzv. vaučera ne bi bio sukladan pravu EU-a jer uvodi izravnu diskriminaciju na temelju državljanstva, a ona je zabranjena primarnim i sekundarnim europskim pravom te je nespojiva s logikom funkcioniranja unutarnjeg tržišta, osobito u području pružanja usluga.

'Konačnom presudom Velikog vijeća Europskog suda u Luksemburgu iz veljače mađarski model kartica za slobodno vrijeme (vaučera), koji ograničava strana trgovačka društva u korištenju tih kartica, utvrđen je kao protivan odredbama Direktive o uslugama na unutrašnjem tržištu (tzv. Direktive o uslugama). Uvođenje poreznih olakšica kako bi se poticao kontinentalni turizam nije načelno zabranjeno, ali model mora biti koncipiran tako da izbjegava diskriminaciju između domaćih i stranih turista te pružatelja usluga u turizmu', objašnjava Vuletić.

Prema dosadašnjim najavama, u karticama koje bi dobivali od poslodavaca domaći turisti bi plaćali manje za smještaj, restoranske usluge ili wellness, a poslodavcima bi se na te iznose umanjio porez na dohodak.

Mišljenje bi li uvođenje takvog sustava predstavljalo narušavanje tržišnog natjecanja te bilo nauštrb stranih gostiju i tvrtki potražili smo i u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), odakle su nam odgovorili da u opisanoj namjeri nije riječ o tržišnom natjecanju u užem smislu, za koje je AZTN isključivo nadležan.

'Iako nemamo podrobnijih saznanja o sadržaju mjere koju najavljuje Ministarstvo turizma, prema onom što prenose mediji, riječ bi bila o općoj mjeri usmjerenoj na građane i koja bi, prema načinu koji je opisan, mogla eventualno predstavljati državnu potporu poduzetnicima kojima bi se smanjivala stopa poreza na dohodak', navela nam je u odgovoru Snježana Vujisić Sardelić, voditeljica Ureda za komunikacije AZTN-a.

Konačnu riječ o projektu vaučera dat će ministar financija Zdravko Marić, a već je upoznat s idejom ministra Klimana, kao i Europska komisija jer mjera mora biti u skladu s europskim pravilima.