TRI GODINE IZVLAČI NOVAC

Kerum pospremio u džep 120 milijuna kuna

  • Autor: Nikola Bajto
  • Zadnja izmjena 13.08.2012 16:24
  • Objavljeno 13.08.2012 u 16:24
Željko Kerum

Željko Kerum

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Željko Kerum u posljednje je tri godine svu dobit ostvarenu prodajom nekretnina trgovačkog lanca Kerum izvlačio iz tvrtke i isplaćivao sebi osobno, a prema tvrtkinim financijskim izvještajima, riječ je o iznosu većem od 120 milijuna kuna

Ovih dana mediji su pisali o tome kako je Kerum nastavio rasprodaju svojeg poslovnog carstva prodavši svih 11 zagrebačkih dućana, o tome kako je zbog nagomilanih dugova počeo poslovanje trgovačkog lanca Kerum prebacivati na tvrtku Kerum trgovina te kako je njegova sestra Nevenka Bečić na čelu tvrtke zamijenjena bratom Jurom Kerumom, zbog čega se spekuliralo o sukobu 'brace i seke'

Kerumova tvrtka duguje gradu milijune za komunalni doprinos

U izvještaju tvrtke Adriatic – Hotel Marjan njezin direktor Mario Krželj navodi kako je tvrtka zahtijevala od banaka dodatna sredstva za završetak radova, no da su sve aktivnosti na gradilištu obustavljene u ožujku ove godine, nakon čega je vlasnik počeo tražiti strateškog partnera sa svježim kapitalom. U izvještaju je zanimljiv podatak da tvrtka splitskog gradonačelnika već drugu godinu zaredom duguje Gradu Splitu čak sedam milijuna kuna komunalnog doprinosa.

No to je samo jedna od mnogobrojnih promjena u čudnovatoj arhitekturi Kerumovog poslovnog carstva: on je unatrag nekoliko mjeseci izvršio izmjene i u nadzornom odboru tvrtke Adriatic – Hotel Marjan, prebacio vlasništvo nad šoping centrom Joker sa sebe na sina Joška, tvrtku Rapsodija na nevjenčanu suprugu Fani Horvat, a nakon toga u svoje vlasništvo upisao tvrtke Bulga, Torzo i Tantal, koje su ranije glasile na Fani. Potom je Kerum trgovinu prebacio na mladog nećaka Josipa Keruma, a Hotel Central na bivšu suprugu Anku Kerum.

Ipak, najzanimljiviji poslovni podatak je onaj o kontinuiranom izvlačenju dobiti nastale rasprodajom nekretnina lanca Kerum. Splitski gradonačelnik isplatio si je svih 13,5 milijuna kuna dobiti ostvarene 2009. te svih 69,5 milijuna kuna dobiti iz 2010., a za isplatu je određeno i svih 37,4 milijuna kuna dobiti ostvarene lani, pa je ukupno riječ o iznosu od 120,4 milijuna kuna ili 16 milijuna eura.

Zanimljivo je da odluke o isplati tih iznosa vlasniku formalno donosi splitski odvjetnik Miroslav Šarić, koji je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa Kerumov povjerenik u toj tvrtci i koji bi se za vrijeme Kerumova gradonačelničkog mandata trebao nezavisno o njemu brinuti o interesima njegove tvrtke. No iz ovog proizlazi da Šarić brine jedino o tome kako da gradonačelniku napuni džep sa što više milijuna eura, pri čemu trgovački lanac u kojem je povjerenik lagano putuje prema rasformiranju.

Iz financijskih izvještaja vidljivo je kako je knjigovodstvena vrijednost dugotrajne imovine tvrtke Kerum 2010. i 2011. zbog prodaje smanjena za 314 milijuna kuna. Na početku ove godine preostalo je još 313 milijuna kuna, no zbog prodaje zagrebačkih dućana, do danas je ta vrijednost još manja.

Kada se pogledaju poslovni podaci ostalih Kerumovih tvrtki, stječe se dojam da iza svih tih poteza stoji strategija dezinfekcije poslovanja od investicije u hotel Marjan. Ona se provodi putem izvlačenja novca i prebacivanja na druge osobe svega što je vrijedno kako bi na kraju obaveze Kerumovih tvrtki koje su inficirane investicijom u hotel Marjan najvećim dijelom ostale pokrivene tim istim hotelom, a sve ostalo bilo bi unovčeno ili spašeno.

Kerumove tvrtke koje su inficirane hotelom Marjan su Neva Kerum preko koje je kupio tvrtku Adriatic – Hotel Marjan, trgovački lanac Kerum koji se zadužio kod banaka pa Nevi Kerum posudio značajna sredstva za tu investiciju te tvrtka Sapor njegova nećaka Igora Sapunara preko koje su išli radovi na hotelu. Osim što je izdvojio Hotel Central i Kerum trgovinu, koje je prebacio na bivšu suprugu i nećaka, Kerum je iz tih tvrtki izdvojio i Koteks, koji raspolaže robnom kućom i drugim nekretninama u Splitu pa je prebacio na vijećnike iz svoje stranke Ivana Serdarevića i Tomislava Režića.

Na taj se način situacija već značajno približila onoj u kojoj će zbog neizvjesne investicije u hotel Marjan banke puno više strepiti nego Kerum, koji je ostatak svoje imovine unovčio ili prebacio na rođake.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi