OPORAVILI SE

Kanditu ne prijete ni otkazi ni stečaj

14.05.2010 u 19:57

Bionic
Reading

Regionalni povjerenik za Slavoniju sindikata PPDIV Šimo Orešković danas je odbacio mogućnost vala stečaja u osječkoj IPK Kandit grupi i ugrožavanju tisuću radnih mjesta. Tekst današnjeg Glasa Slavonije o mogućim stečajevima u bivšem IPK kombinatu zbog duga od 13,8 milijuna kuna Orešković ocjenjuje neutemeljenima

'Svatko tko imalo poznaje poslovanje šećerane Kandit Premijer zna da njihovo pravo poslovanje počinje kampanjom obrade šećerne repe u rujnu. Godišnji prihod šećerane iznosi preko 500 milijuna kuna. Dakle, dug koji sada imaju odnosi se samo na početni dio godine i beznačajan je u odnosu na cjelogodišnji prihod', ustvrdio je Orešković

Nakon što se direktor Kandita Josip Pavić u ožujku javno požalio na nenaplaćena potraživanja od većinski državnog IPK Osijeka, odnosi radnika i uprave u toj tvrtki sad su vraćeni u normalu. 'Plaće se redovno isplaćuju najkasnije do kraja mjeseca za prethodni mjesec. Tako će biti i do kraja svibnja. U tijeku je kampanja žutog šećera, a ugovorena je i dovoljna proizvodnja sirovine za cjelokupan kapacitet šećerane', objašnjava Orešković.

Ni puna dva mjeseca nakon šokantne izjave direktora Pavića o mogućem zatvaranju tvrtke, Kandit Premijer se, izgleda, oporavio. Osim redovne isplate plaća i time osiguranja mira u pogonima, isplaćeni su svi kooperanti i ugovorene su dovoljne količine šećerne repe, zasijane na oko 12 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Upravo toliko repe potrebno je za proizvodnju 100 tisuća tona šećera, koliki je ovogodišnji cilj Kandit Premijera. Tvrtki je značajnu pomoć poslalo osječko Žito, kreditno se zaduživši i posudivši novac za otplatu dugova. Kao najveći kooperant Žito je, preko svoje tvrtke Novi agrar, ugovorilo sijanje 3000 hektara šećerne repe, što je bio poticaj drugim manjim kooperantima da ugovore proizvodnju iste sirovine.

Kandit Premijer zajedno s IPK Kandit tvornicom čokolade i bombona zapošljava 1054 radnika i izvozi preko 60 posto proizvodnje. U vlasničkoj strukturi glavnu riječ vode tvrtke Premisa d.o.o. i IPK Zavod d.d. koji preko IPK Kandita imaju vlasništvo nad Kandit Premijerom.