popušio tužbu

Kakvu tajnu krije magični broj '420', koji će Elona Muska skupo koštati

28.09.2018 u 13:40

Bionic
Reading

Elon Musk, suvlasnik i predsjednik Tesle, najveće svjetske kompanije za proizvodnju električnih automobila, zaradio je tužbu američke Komisije za vrijednosne papire zbog lažne objave na društvenoj mreži Twitter. Ekscentrični Musk vrlo je aktivan na Twitteru, na kojem redovito predstavlja nove projekte i poslovne planove, no istražitelji su ga uhvatili u manipulaciji cijenama dionica Tesle, što bi ga u konačnici moglo skupo koštati

Početkom kolovoza Musk je na Twitteru kratko objavio: 'Razmišljam o tome da povučem Teslu s burze otkupom dionica po 420 dolara. Financiranje osigurano.'

Tako važna cjenovno osjetljiva informacija objavljena na društvenoj mreži eksplodirala je diljem svijeta, dionice Tesle su odmah počele rasti, a u priču su se odmah upleli i istražitelji američke Komisije za vrijednosne papire.

Njihovi nalazi su, blago rečeno, šokantni. U petak su objavili kako je Musk razgovarao s pojedinim investicijskim fondovima o potpunom preuzimanju Tesle, no kako nije bilo nikakvog govora, a kamoli garancije da je osiguran potreban novac.

Način na koji je Musk odredio cijenu najjednostavnije je opisati kao diletantizam. Njegova je procjena bila da bi fer cijena u preuzimanju za dionicu Tesle bila 419 dolara, što je oko 20 posto premije u odnosu na njenu tržišnu cijenu. No Musk je dodao još jedan dolar da 'zaokruži' na 420.

No čemu taj dolar više, samo da bi cijena bila 420, upitali su istražitelji Muska, na što im je on odgovorio kako je nedavno doznao koliko je taj broj važan ljudima okupljenima oko kulture uživanja marihuane. O važnosti tog broja, kažu istražitelji Komisije, govorila mu je njegova djevojka, no to ih nije impresioniralo, zbog čega su digli tužbu uz koju traže da Musk više ne bude predsjednik Tesle, koju je do sada vodio kao da je njegova tvrtka iako je vlasnik samo 27 posto dionica.

U čemu je zapravo tajna broja 420? U Sjedinjenim Američkim Državama ljudi okupljeni oko subkulture pušenja trave uzeli su je za simbol kojim se označava marihuana. Počeci koda '420' nalaze se u 70-im godinama prošlog stoljeća, kada je grupa kalifornijskih studenata svaki dan odlazila popušiti pokoji džoint točno u četiri sata i 20 minuta (4:20).

  • +3
Marihuana Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kod '420' počeo se brzo prenositi hodnicima fakulteta, a uskoro i diljem Kalifornije te SAD-a kada se prošila netočna priča da tamošnja policija koristi radijski kod 420 kao lozinku za zloporabu marihuane.

Marihuana je danas u Kaliforniji, ali i mnogim drugim američkim državama, dekriminalizirana. Korištenje marihuane u medicinske svrhe dopušteno je još 2004. godine, kada je guverner Kalifornije potpisao zakon čiji je službeni naziv Zakon 420.

Diljem svijeta 20. travnja svake godine slavi se Dan marihuane. Zašto baš tada? Zato što, kada se obrnu brojke tog datuma, dolazi se do, pogodili ste, '420'. Osim famoznog twitta kojim se pokopao, Musk je danima nastavljao 'navlačiti' objavama kako će otkupiti dionice po 420 dolara, što je dio ulagača na Wall Streetu shvatio ozbiljno i krenuo kupovati dionice. Osim istražitelja, Muskove objave nisu impresionirale ni drugu vrstu ulagača, one koji se klade na pad cijena dionica.

  • +2
Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk? Izvor: Pixsell / Autor: AMN/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.

Prije kolovoškog twitta dionice Tesle bile su u silaznoj putanji, a kako su poslovni rezultati bili loši, u kombinaciji sa stalnim problemima u proizvodnji očekivalo se da će i dalje padati. No Musk ih je lažnom objavom potjerao gore, što je razbjesnilo šefove raznih hedge fondova koji su se kladili na njihov pad i koji su odmah posumnjali u njegovu iskrenost.

Početkom rujna Musk je gostovao u emisiji u kojoj je govorio u budućnosti Tesle, a tijekom emisije je pio viski i pušio marihuanu. Takvo ponašanje se također nije svidjelo ulagačima, zbog čega su dionice Tesle drugi dan pale za deset dolara. Ekscentrični Musk nikada nije skrivao svoj prijezir prema financijskoj industriji s Wall Streeta, no ovaj je put zaista pretjerao.

No i tu priči nije kraj, jer kakva je to priča bez Ivice Todorića? Iako se u Londonu krije od hrvatskog pravosuđa, on je na Twitteru reagirao na Muskovu objavu o otkupu Tesle po 420 dolara. Todorić je ispravno primijetio da je to 'jedan od najvećih short squeezeva ikada!', drugim riječima da Musk pumpa cijenu dionice kako bi obeshrabrio sve ulagače koji se klade na njen pad.

'Po meni i ozbiljan presedan u komunikaciji kompanije listane na NY burzama', komentirao je Todorić, očito zgrožen Muskovim nedostatkom odgovornosti i pozitivne korporativne kulture.