OKONČAN POSAO

Kako je Perušku uspjelo ono što nije mogao ni Todorić: Mercator je konačno postao dio Fortenove

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 23.04.2021 20:24
  • Objavljeno 23.04.2021 u 18:59
Mercator i Fabris Peruško - ilustracija

Mercator i Fabris Peruško - ilustracija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EPA, pixsell

Koncern Agrokor pod Ivicom Todorićem u ljeto 2014. objavio je da je preuzeo slovenskog trgovačkog diva Mercator za nešto više od pola milijarde eura. Domaći i regionalni mediji označili su tu vijest kao 'posao desetljeća' i dugo je potrajala euforija zbog Todorićeva uspjeha koji je trebao donijeti uzlet cijelom gospodarstvu

Nekoliko godina kasnije pokazat će se da je preuzimanje Mercatora bilo zadnji čavao u lijesu Agrokora jer je svoje akvizicije i ushit koje su one izazivale u javnosti financirao skupim ruskim kreditima i, što je još gore, dubioznim mjeničnim poslovanjem s dobavljačima. Što je najgore, Todorić nikada nije uspio uklopiti Mercator u sastav Agrokora, a 2017. godine, kada je izbila kriza u koncernu, Slovenci su poduzeli sve moguće mjere da se to nikada ne dogodi.

Dionice Mercatora mnogo su puta mijenjale vlasnike, na njih se bila uknjižila Sberbanka, glavni kreditor Agrokora, slovenska država čak je donijela 'lex Agrokor' kako bi osigurala da se njime ne upravlja iz Zagreba, a u jednom momentu Ljubljana je Fortenovi i zaplijenila dionice slovenskog trgovačkog lanca.

U sagi koja traje sedam godina događalo se štošta. Nakon preuzimanja Mercatora i početne euforije nabrajalo se da će brojne hrvatske tvrtke imati priliku za prodaju na glavnim Mercatorovim tržištima (Sloveniji, BiH, Srbiji), da će nakon što se Mercator spoji s Konzumom nastati jedan od najvećih trgovačkih lanaca u Europi i slično.

No ubrzo je postalo jasno da Mercator ne zarađuje onoliko novca koliko je Todorić očekivao, a čemu nisu pomogle ni njegove ideje, recimo da Mercator u BiH preimenuje u Konzum i doživi dramatičan pad prometa, pogotovo u Republici Srpskoj, u kojoj se kupcima nije sviđala ideja kupnje u 'stožernom hrvatskom trgovačkom lancu'.

  • +25
  • +22

Tiskovna konferencija Ivice Todorića 16. siječnja 2020. godine

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban/PIXSELL

Početkom 2017., pred izbijanje krize i paralelno s rasprodajom Agrokorovih obveznica, koje su označile početak kraja, počelo se nagađati da će Mercator morati preuzeti sve Konzumove trgovine u BiH kako bi se spriječio bankrot u lancu koji su dobavljači već počeli napuštati.

Poslije dolaska izvanredne uprave i Ante Ramljaka na čelo posrnulog diva započeli su novi pregovori oko prenošenja Mercatora na Agrokor, a nacrti tog plana vidjeli su se u prijedlogu nagodbe koju su vjerovnici Agrokora konačno i izglasali.

  • +43
  • +40

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

U međuvremenu je Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (slovenski AZTN) oduzela Agrokoru sve dionice Mercatora zbog neplaćene kazne od 53,9 milijuna eura, a koja je bila nepravomoćna i u postupku osporavanja pred lokalnim sudom.

Vrhovni sud Slovenije početkom 2020. ipak donosi odluku da se dionice bez odlaganja vrate Agrokoru. Nakon toga koncentraciju Mercatora i Fortenove odobrile su agencije za zaštitu tržišta u Sloveniji, Srbiji i BiH, a na kraju ju je potvrdila i Europska komisija. To poglavlje priče završeno je današnjim konačnim preuzimanjem, nakon kojeg Fortenova drži 88 posto dionica Mercatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!