kriza u agrokoru

'Lex Mercator' ide u slovenski parlament, Ramljak predstavlja konzultante za Agrokor

25.04.2017 u 08:59

Bionic
Reading

'Lex Mercator' danas ide pred slovenski parlament. Tim zakonom Vlada Mire Cerara želi zaštititi slovenske interese u krizi hrvatskog koncerna Agrokora, vlasnika Mercatora. Istovremeno, iz Agrokora je došla najava kako će Ante Ramljak, državni povjerenik koji je preuzeo upravljanje tvrtkom točno u podne predstaviti konzultante koji će raditi na restrukturiranju Agrokora

Slovenski zakon predviđa imenovanje vladina povjerenika u upravu Mercatora koji treba osigurati da ne dođe do odljeva novca iz Mercatora u matičnu tvrtku sa sjedištem u Zagrebu. 

Nadzorni odbor Mercatora već je zaključio da nezakonitog odljeva novca nije bilo. Zakon je za slovensku oporbu i neke ustavne stručnjake kontroverzan. 

Svrha je zakonskog prijedloga zaštititi javni interes te spriječiti štetne poslove u slučaju insolventnosti, do kojih bi  eventualno došlo u odnosu Mercatora i matične tvrtke, objasnili su predstavnici slovenske vlade.

Oporbeni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Tanko kazao je da nema potrebe da se zakon donosi navrat-nanos i po hitnom postupku, tim prije što Mercator po tvrdnjama uprave posluje stabilno, iako ima oko 500 milijuna eura obveza prema slovenskim dobavljačima koji su prema matičnom Agrokoru izloženi samo s 40-ak milijuna.

Po mišljenju oporbe, lex Mercator predstavlja državni intervencionizam u privatno vlasništvo i u sukobu je s europskim korporacijskim pravom.

Prema podacima iz medija, ukupni dug Mercatora iznosi oko 900 milijuna eura, a ukupne obveze prema dobavljačima oko 500 milijuna. Neslužbene procjene koje objavljuje ljubljanski Dnevnik govore o tome da bi Mercator trebao objaviti gubitak u prošloj godini od čak 50 milijuna eura.

Skupina Mercator za ovu godinu planira 2,4 milijarde eura prihoda. Najveća investicija ove godine bit će logističko-skladišni centar u Ljubljani, a 72 posto planiranih investicija plasirat će se na području Slovenije.

U Mercatoru u Sloveniji zaposleno je oko 11.000 ljudi, a izravno ili neizravno sudjeluje u stvaranju 10 posto nacionalnog BDP-a.