dignuta optužnica

Todorić i ostali optuženi za krivotvorenje: Financirali su Agrokor lažnim mjenicama teškim 18 milijardi kuna

29.03.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Bivši šef Agrokora Ivica Todorić optužen je za kriminal s mjenicama težak preko 18 milijardi kuna. Uz njega je, kako je priopćeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optuženo još 22 ljudi koji su mu navodno pomagali da preko tih mjenica i faktoring društava, godinama prikriveno financira Agrokor.

U ovom trenutku nije službeno potvrđeno koje su sve tvrtke obuhvaćene ovom optužnicom, no Telegram neslužbeno doznaje da se radi o trgovačkom društvu Agrokor i još sedam firmi iz koncerna Agrokor.

Prema optužnici, prikriveno financiranje odvijalo od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. preko 13 tvrtki. Za to su već ranije optužene – Franck, Sokol Marić Security, Granolio, AWT International, Tehnika, Saponia, Pet Prom, Agrofructus, Chromos Agra, Unex, Alca i Kraš. Na ovakav model financiranja odlučili su se jer su Agrokor i njegove tvrtke bili prekomjerno financijski izloženi prema bankama, te je postojala zabrana da ih banke kreditiraju.

Međutim, Todorić i njegovi prvi suradnici, prema navodima optužnice, potpisivali su mjenice kako bi ih predali na otkup financijskih institucijama. U njima je, sumnja se, bilo lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi.

Osim toga okrivljeni su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja. Sasvim precizno, u financijskim institucijama otkupljivali su eskontirane mjenice, jer je u ugovorima stajalo da Franck i ostalih 12 firmi imaju potraživanja prema Agrokoru i još sedam tvrtki iz koncerna.

Istražitelji su utvrdili da to nije bila istina jer su sporne mjenice izdavane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu.

U ime Agrokora tako su potpisane 393 mjenice teške 533.788.250 kuna, dok je u ime ostalih tvrtki iz koncerna potpisana radi predaje na otkup 2.761 mjenica na ukupan iznos od 17.839.185.000 kuna.

Na osnovu svi tih mjenica naknadno su sklapani ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja, a sav novac, stoji u optužnici, završavao je u Agrokoru. Ivica Todorić i još 22 osobe sada su optužene za krivotvorenje. Ranije su protiv Todorića već podignute dvije optužnice. U jednom procesu u međuvremenu je oslobođen, dok u drugom optužnica nije potvrđena jer je u pitanje doveden status vještaka koji je analizirao sumnjivo poslovanje.