LJUBO JURČIĆ

'Kad pad kreditnog rejtinga ruši rejting Vlade, onda nije bitan'

07.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kako se bliži ocjena kreditnog rejtinga Hrvatske, pojavljuju se teze da njegov eventualni pad ne znači nužno i skuplje zaduživanje države. Ministar Grčić izjavio je jučer da 'rejtinzi padaju po inerciji', pa u slučaju pada hrvatskog rejtinga ne treba očekivati rast kamata na državne obveznice, dok poznati investitor Nenad Bakić, koji je u intervjuu za Radio 101 otkrio da ga vlast zove za neformalne savjete, tvrdi da je rejting precijenjen jer predstavlja gledanje unazad. Zašto je rejting odjednom postao nevažan i hoće li doista Hrvatska u slučaju negativne ocjene izbjeći skuplje zaduživanje, upitali smo ekonomske analitičare Ljubu Jurčića i Damira Novotnyja

Kad pad kreditnog rejtinga ruši rejting Vlade, onda više nije bitan', ironično je komentirao Ljubo Jurčić zaokret u tumačenju važnosti rejtinga na cijenu zaduživanja zemlje. Očuvanje kreditnog rejtinga kroz donošenje uravnoteženog proračuna premijer Milanović najavio je kao jedan od prvih ciljeva ove Vlade, a građane se čak i za izlazak na referendum o EU-umotiviralo strahom od pada rejtinga. Zato čudi teza ministra Branka Grčića da nam odjednom više ne prijeti skuplje zaduživanje, čak ni u slučaju srozavanja rejtinga u status 'junk'. 'Rejtinzi padaju po nekoj inerciji u svim državama u okruženju. Kako su kamate na zaduživanje Hrvatske posljednjih mjeseci ionako porasle, tako ni u slučaju pada ne treba očekivati znatniji rast kamata na hrvatske obveznice', kazao je Grčić jučer Večernjem listu.

Ljubo Jurčić, nekadašnji ekonomski strateg SDP-a, tumači da se političari vole poigravati pojmom rejtinga. 'Prvo, političari vole spominjati rejting kad treba provesti neku neugodnu mjeru, pa plaše narod govoreći: 'Ako ne provedemo to i to, past će nam rejting.' Drugo, ako se doista snizi kreditni rejting Hrvatske, to znači da je Vlada loše ocijenjena, pa sada vlast obezvređuje značaj rejtinga kako bi dokazala da ona zapravo ne vlada loše', komentirao je Jurčić za tportal.

Iako ne misli da je čuvanje rejtinga nemoguća misija, dapače, smatra da bi naš status mogao ostati isti, upozorava da u oba slučaja  vjerojatno slijedi rast kamata. 'Iako je Vlada donekle popravila proračun i najavljuje smanjenje potrošnje, teret zaduživanja zbog kamata se povećava. A rejting nam je nestabilan čak i ako ostane BBB- jer ćemo kliziti prema većim rizicima', kazao je.

Analitičar Damir Novotny ocjenjuje da su Hrvatskoj šanse da očuva kreditni rejting i izbjegne status 'smeća' pola-pola: 'Možda nam iz političkih razloga ostave rejting, pogotovo ako ubrzo dogovorimo neki aranžman s MMF-om.'

Novotny smatra da se Vlada za zaduživanje ne bi trebala obratiti privatnim investitorima izlazeći na otvoreno tržište, nego bankama kojima su dostupne jeftine kreditne linije ECB-a, i navodi primjer Španjolske koja se uspjela povoljno zadužiti uz nizak rejting. 'Ocjena kreditnog rejtinga važna je ako se Vlada misli zaduživati u SAD-u i Japanu jer bi pad rejtinga tamo jako poskupio cijenu zaduživanja', zaključio je.