porezna javlja

Još vam na račun nije sjeo povrat poreza? Doznali smo koliko je novca isplaćeno i do kada biste trebali dobiti novac

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 24.05.2021 10:50
  • Objavljeno 24.05.2021 u 10:50
Novac - ilustracija

Novac - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric

Nikad izdašniji povrat poreza za proteklu godinu počeo se isplaćivati početkom ovog mjeseca, pri čemu su najbolje prošli mlađi od 25 godina kojima će biti isplaćen cijeli iznos poreza uplaćen lani. Tri tjedna nakon što je započela isplata povrata poreza provjerili smo koliko je novca ukupno isplaćeno i kada će sjesti na račune svih onih koji ga još nisu dobili

Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, privremena porezna rješenja moraju se dostaviti na adrese obveznika najkasnije do 30. lipnja ove godine, do kada se mora isplatiti i povrat. Drugim riječima, Porezna uprava ima još pet tjedana da završi s poslom povrata poreza za prošlu godinu.

Podsjećaju da je masovna otprema rješenja godišnjih obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu krenula 3. svibnja i da će završiti do kraja svibnja 2021. godine.

'Nadalje, proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020. započeo je 10. svibnja te će se povrati poreza izvršavati kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja poreznim obveznicima', rekli su nam.

Planirani iznos povrata u 2021. godini je 1,85 milijardi kuna, a do sada je izvršeno povrata u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna.

  • +4
  • +1

Kune

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Inače, ove godine će prvi put temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću, a slijedom izmjena u okviru četvrtog kruga porezne reforme s primjenom od 1. siječnja 2020., kojima je cilj smanjenje poreznog opterećenja rada te stvaranje poticajnog okruženja za mlade povećanjem plaća.

Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na 100 posto umanjenja porezne obveze, a mladi od 26 do 30 godina života na 50 posto umanjenja porezne obveze, priopćila je Porezna uprava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!