najluđa noć na jadranu

Jesu li dalmatinski hotelijeri prerano otvorili pjenušac? Spremaju se za rad kao da je visoka sezona, iako ne znaju kako i kome prodati novogodišnje aranžmane

19.12.2021 u 14:06

Bionic
Reading

Dvije stotine hotela diljem jadranske obale do posljednjeg trenutka čekalo je jasne i konkretne upute Stožera civilne zaštite o mjerama koje će vrijediti za doček Nove godine - odnosno hoće li uopće biti dozvoljeno dočekati ponoć na organizirani način ili će pola sata ranije gosti biti izbačeni iz hotelskih sala i restorana. Velikom broju njih na ruku nije išla ni neizvjesnost oko organiziranih slavlja na gradskim ulicama i trgovima

No svejedno, podatak o desetak hotela otvorenih više nego lani - odnosno dvadesetak posto od njihova ukupnog broja - turističkim radnicima dao je razlog za blagi optimizam. Letimičnom provjerom utvrdili smo da se dio njih oslanja na stare i tradicionalne goste, ali u još više hotela polažu nadu u last minute aranžmane.

Opet tradicionalno: u Istri i na Kvarneru očekuje se nešto više turista s uobičajenih bliskih tržišta Slovenije, Austrije i Njemačke, a južno od Svetog Roka domaćih i gostiju iz regije. Postoje ipak izuzeci o kojima govore podaci kompanije Croatia Luxury Rent - po njima interes posljednjih dana naglo raste, a težište se prebacuje sa sjevera na jug Jadrana.

'Najveći rast prodaje bilježe jedinice za najam na području srednje Dalmacije i otoka, što je poprilično iznenađenje jer je cijele prošle godine na rezervacije u Istri i na Kvarneru otpadalo čak 77 posto ukupnog broja rezervacija. Statistike najmova tijekom ovih blagdana, ako je suditi prema trenutnim pokazateljima, pokazuju da od ukupnog broja rezervacija 46 posto pripada jedinicama u Istri i na Kvarneru, 48 posto odnosi se na područje Dalmacije i otoka te preostalih šest posto na krajnji jug i unutrašnjost', objavljeno je iz ove kompanije. Pojedinačno, objašnjavaju, najveći interes vlada za jedinicama na području Zadra, Poreča, Rovinja, Splita, Hvara, Brača, Krka, Opatije i Delnica.

Kako uopće idu rezervacije za zadnje dane prosinca i je li točno to da hotelijeri trljaju ruke u očekivanju navale vikendaša, provjerio je tportal u razgovoru s više njih u Dalmaciji, kao i s turističkim zajednicama u glavnim destinacijama. Službeno su optimistični, ali neslužbeno pomalo zabrinuti - pa i rezignirani - zbog činjenice da ni desetak dana uoči Nove godine nije jasno hoće li dočeka uopće biti. Ne samo na ulicama i trgovima, nego i u njihovim hotelskim salama.

  • +134
Lanjski doček Nove godine na gradskim trgovima Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL

'Kako prodati aranžman i kako će on izgledati, zaista nemamo pojma. Očito ćemo se oslanjati na rezervacije u posljednji trenutak i goste koji u neku ruku riskiraju, žele imati siguran smještaj kako god se razvijale stvari s epidemijom i mjerama', rekao je jedan od sugovornika tportala.

U Dubrovniku, recimo, za doček Nove godine spremni su i gradska uprava i hotelijeri. Traje Dubrovački zimski festival, na Silvestrovo se planira doček za najmlađe, a za večernje sate na istom mjestu planiran je koncert Vatre i Silentea. Uvjetno, naravno.

'Što se tiče hotela, oni imaju svoje aranžmane, no većinom primaju last minute rezervacije. U gradu trenutno boravi petstotinjak gostiju, ali dosad je vladalo poprilično loše vrijeme: očekujemo da će brojke u idućim danima krenuti gore. Koliko smo upoznati, uglavnom se radi o gostima s domaćeg tržišta', kaže za tportal Aida Hadžić iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

  • +14
Zimski ugođaj u Dubrovniku i Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Po njezinim riječima, za blagdane će biti otvoreno 11 od ukupno pedesetak gradskih hotela. 'U nekima od njih interes je doista na razini blagdana iz 2019. godine, što je ohrabrujući podatak', dodaje Hadžić.

U nešto sjevernijoj Makarskoj slična situacija: umjesto obezglavljene turističke zajednice, adventski program organizirala je sama gradska uprava, a glavni događaj ovog tjedna držala je na čekanju, nadajući se konkretnim epidemiološkim mjerama. 'Nama su tradicionalno najzanimljiviji gosti iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, dio hotela je otvoren i aktivno se radi na njihovom privlačenju', kaže za tportal Tonči Lalić iz TZ-a Makarska.

Od dvadesetak makarskih hotela otvorena su četiri, među kojima najveći Park, Biokovo i, prvi put, Meteor. Direktorica hotela Park Marina Josipović tportalu je približila kakva je ondje situacija.

'Imamo tradicionalne partnere iz Njemačke koji nam dovode goste u sedmodnevnim aranžmanima, a radi se o avionskim gostima koji imaju organiziran program s bazom u Makarskoj. Odlaze u okolne gradove, u Dubrovnik ili Međugorje, posjećuju razne dalmatinske večeri i slično. Njima je, vjerujte, i naša makarska bura velika atrakcija', kaže nam Josipović.

'Profil gostiju je dakle vrlo sličan onome iz pretpandemijskog perioda: radi se o organiziranim turama stranaca koji se opuštaju u zimskom periodu ili o gostima iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Možda su u nešto manjem broju, ali ovdje su', dodaje ova menadžerica.

U gradu Hvaru, koji je spomenuta kompanija Croatia Luxury Rent navela kao jednu od zvijezda organiziranih novogodišnjih dočeka, od euforije ni traga ni glasa. U zimskom periodu otoku je ionako skupo i komplicirano pristupiti, pa se čini da će se u zadnjim danima prosinca na Hvaru zabavljati mahom domaći ljudi.

  • +14
Čini se da će se u zadnjim danima prosinca na Hvaru zabavljati mahom domaći ljudi, nema navale stranih turista kao ljeti Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Imamo adventski program i kućice, grad je ukrašen, a organizacija samog dočeka ovisi o mjerama', kaže za tportal direktor Turističke zajednice Hvara Petar Razović. No, priznaje, u samom gradu Hvaru ni prije pandemije nije vladao osobito velik interes gostiju kada je riječ o novogodišnjem dočeku: bilježili su nekoliko desetaka noćenja, a tako će biti i ove godine.

'Hoteli iz lanca Sunčani Hvar zatvoreni su ili se preuređuju, a trenutno je u ponudi samo smještaj u dva mala obiteljska hotela s ukupno četrdesetak kreveta', iskren je Razović. Na koncu, u Splitu je situacija znatno drugačija. Iz turističke zajednice grada za tportal kažu da je gotovo svih 57 hotela s četiri i pol tisuće postelja već danas otvoreno i bilježe popunjenost od oko 30 posto, što je za prosinac zapravo sjajan rezultat.

'Do konca godine brojke će, barem ako je suditi po najavama, sasvim sigurno narasti', kazala nam je direktorica TZ-a Alijana Vukšić.

  • +5
Turisti u prosincu u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

I premda će Split po svemu sudeći biti solidno popunjen turistima, po informacijama koje je tportal dobio iz gradske uprave, organiziranog dočeka i odbrojavanja na samoj Rivi - neće biti. No tu su adventska događanja, prvi put raspoređena na čak desetak lokacija, od Zvončaca na zapadu do kvarta Mertojak na istoku, na kojima se svakodnevno okupljaju stotine i tisuće ljudi.

Svaka od zabavnih zona već ima svoj blagdanski program i pitanje je samo hoće li protjerati svoje goste pola sata prije ponoći ili će se epidemijske zvijezde poklopiti pa će se ondje moći nazdraviti kako spada.