PITANJE JE SAD

Hoće li nestašica čipova ukrasti Božić? Evo što procjenjuju analitičari

13.12.2021 u 19:44

Bionic
Reading

Niz proizvođača već dulje vrijeme muku muči s nabavkom procesora za svoje uređaje. Što to znači za Božić ove godine? Hoće li biti teže doći do poklona ili će biti skuplji?

Globalna nestašica čipova pratila nas je cijelu ovu godinu. Po svemu sudeći, možemo očekivati da će biti nastavljena u većem dijelu 2022. godine.

Što to znači za Božić ove godine? Hoće li biti teže doći do poklona ili će biti skuplji? Odgovor na ta pitanja u velikoj mjeri ovisi o tome čime želite razveseliti drage vam osobe (ili možda sebe), kao i o tome jeste li odlagali nabavku sve dosad.

Poluvodiče ugrađuju u sve veći broj proizvoda, u rasponu od automobila, električnih bicikala i romobila do hladnjaka, strojeva za pranje rublja, pa čak i četkica za zube.

Naravno, isto vrijedi za pametne telefone i satove, stolna i prijenosna računala, konzole za igranje i drugu potrošačku elektroniku koja se često nađe zamotana pod borom.

Brojne čipove teško je nabaviti zbog toga što su epidemiološke mjere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa, uzročnika bolesti COVID-19, stvorile uska grla u lancima opskrbe, ali i dovele do povećanja potražnje kako smo sve više provodili vremena kod kuće radeći i zabavljajući se.

Budite fleksibilni pri kupovini

TSMC, Samsung i Intel, najveće tvrtke iz industrije poluvodiča, nisu fokusirani na proizvodnju starijih modela jer više zarađuju prodajom novijih, tehnološki naprednijih izdanja. Stoga ih je manje raspoloživo za uređaje koji su već u prodaji.

S potrošačkom elektronikom poseban je problem to što je često riječ o uređajima koji ne koriste samo jednu vrstu čipova, pa je izgledno da će biti više pogođeni nestašicom nego što je to slučaj s jednostavnijim uređajima.

Prema procjenama analitičke kuće Gartner, moguće je to da pojedini proizvodi neće biti podjednako dostupni kao prethodnih godina. Predviđaju da će trebati čekati na njih dulje nego inače, moguće i tjednima.

Neke je uređaje - poput Sonyjeve konzole PlayStation 5 ili Googleova mobitela Pixel 6 Pro - već neko vrijeme iznimno teško pronaći u trgovinama.

Ionako povećanu potražnju kompliciraju pojedini kupci koji koriste automatizirane softverske botove kako bi prije drugih ugrabili popularne proizvode čim se pojave online, ne bi li ih poslije prodali po napuhanim cijenama na eBayu i sličnim tržnicama online.

Stoga ako naletite na nešto što vam se sviđa i dostupno je, ne odgađajte kupovinu jer bi se moglo dogoditi da ponestane zaliha i da neće moći biti popunjene na vrijeme.

Pomoći će i ako ste spremni biti fleksibilni pri kupovini, umjesto da se fokusirate na samo jedan ili dva uređaja kao izbor, piše CNBC.