NARUČIO ISTRAŽIVANJE

Je li ovo konačni dokaz da Todorić misli ozbiljno? Bivši gazda Agrokora viđen je u agenciji za ispitivanje javnog mnijenja

23.01.2019 u 15:26

Bionic
Reading

Ivica Todorić ozbiljno se, čini se, priprema za ulazak u političku arenu. Bivši gazda Agrokora nedavno je viđen u agenciji za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos puls. Potvrđeno je to tportalu iz dva neovisna, dobro upućena izvora. Navodno je od agencije naručio anketu o svojoj popularnosti

Ivica Todorić to nam je neizravno i sam potvrdio.

Na naše pitanje je li točno to da je naručio istraživanje od Ipsos pulsa i želi li komentirati rezultate istraživanja nekad najmoćniji čovjek Hrvatske kratko je za tportal odgovorio:

'Zasad ne bih komentirao istraživanja. Čujemo se.'

Pokušali smo još iz agencije dobiti potvrdu, ali nam je Ante Šalinović, član uprave Ipsosa, poručio kako ništa ne može reći.

'Godišnje radimo oko 500 projekata za razne klijente. Niti jedan od tih projekata ne mogu komentirati, potvrditi ili demantirati', izjavio je Šalinović.

Todorić je prvi put jasno i glasno najavio svoj politički angažman nakon izlaska iz istražnog zatvora u Remetincu u studenom prošle godine.

'Osvojit ću vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način - idem na izbore', rekao je Todorić.

I prije toga davao je naznake da će ući u politiku. U jednom od blogova objavljenih krajem 2017., dok je još bio u Londonu, usporedio se s kontroverznim Andrejom Babišem, češkim milijarderom i političarom koji je pobijedio na izborima reklamirajući se kao borac protiv korupcije.

Inače, policija je pretprošle godine optužila Babiša i dvojicu njegovih sinova za prevaru, tvrdeći da su manipulirali vlasništvom nad jednom od njegovih tvrtki kako bi se mogli natjecati za dva milijuna eura iz europskih fondova. Krajem prošle godine ponovno se našao na udaru opozicije zbog navodnog ometanja istrage o prevari.

Početkom prosinca lani Todorić je poslao priopćenje medijima u kojem je naglasio kako je Hrvatska 'socijalno, društveno i gospodarski potpuno uništena' te da 'nije zemlja znanja, vladavine prava, nije zemlja koja se brine o demografskom statusu, ekonomskom položaju građana niti same države'.

Za svoj kazneni progon ponovio je tezu kako je riječ o otimačini Agrokora, 'monstruoznog kriminalnog projekta, neviđenog u povijesti ovog dijela EU-a' te je naveo kako je to najbolji primjer koruptivne vlasti.

'Upravo zato kako bih promijenio ovaj katastrofalni položaj RH - odlučio sam se politički aktivirati', poručio je Todorić u priopćenju, dodavši da 'Hrvatsku treba pretvoriti u gradilište za budućnost naše djece i svih građana'.

  • +14
Prvo jutro nakon izlaska iz zatvora Ivica Todorić otišao je u frizerski salon Neno Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Njegova najava ulaska u politiku izazvala je mnogobrojne reakcije. Između ostalih, politički analitičar Žarko Puhovski poručio mu je kako se može kandidirati jedino 'za mistera Remetinca'.

'Todorić nema apsolutno nikakve šanse i ako to ozbiljno misli, smatram da s njim nešto nije u redu. Ako zaista misli da ima šansu svojom pojavom nešto napraviti, to je neozbiljno', rekao je Puhovski, ocijenivši kako se bivši vlasnik Agrokora jedino može natjecati na predsjedničkim izborima jer za nešto više od toga nema stranku ili neku političku platformu.

U javnosti je odjeknula i izjava vlasnika Orbico grupe Branka Roglića.

'U situaciji kojoj je Todorić izaći na izbore je samoubojstvo. Čovjek je bježao iz države. Progonila ga je hrvatska vlast. I sad bi on išao u politiku, kao da su građani slijepi i gluhi. Valjda ljudi nisu toliko ludi da bi glasali za njega!? Ako budu glasali, onda se iz ove zemlje stvarno treba iseliti', izjavio je Roglić za tportal.

  • +11
Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Podsjetimo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u studenom 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Istraga je nedavno produljena za najdulje šest mjeseci i trebala bi biti dovršena najkasnije u svibnju ove godine.

Uz Todorića i sinove, istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly, koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.