politička superzvijezda

Je li Justin Trudeau doista Paris Hilton kanadske politike?

31.08.2019 u 22:47

Bionic
Reading

Poseban tim marketinških stručnjaka oblikovao je političara lake kategorije u globalnu političku superzvijezdu. Zahvaljujući pametnom korištenju društvenih mreža, 23. premijer Kanade Justin Trudeau postao je prvi premijer instagramskog doba, ali uoči novih izbora u listopadu 'političkom brendu J.T.' medijska se pozlata malo izlizala, tvrde analitičari. Ipak, proriču mu pobjedu

Emmanuel Macron je tvitao: 'Kuća nam gori. Doslovno. U plamenu je amazonska prašuma, pluća koja proizvode 20 posto kisika našeg planeta. To je međunarodna kriza. Razgovarajmo o tome na sastanku G7!' Justin Trudeau je odgovorio: 'Potpuno se slažem. Puno smo raspravljali o zaštiti okoliša na prošlogodišnjem samitu G7 u Charlevoixu i trebamo to nastaviti ovaj vikend. Moramo djelovati za spas našeg planeta – naša djeca i unuci računaju na nas.'

Predsjednik Francuske i premijer Kanade pristali su momci, slične životne dobi i jednakih ambicija, a tragični požari u Amazoni prošlog tjedna ujedinili su ih u istom cilju i iz sličnih pobuda. Macron želi pokazati da je predvodnik velike obitelji EU-a, a Trudeau na ono Trumpovo 'Amerika prva' odgovoriti da Kanada misli i djeluje u globalnom interesu.

Trudeau su ovakve reakcije posebno važne jer su parlamentarni izbori na vratima, pa je čelniku liberala preostalo manje od dva mjeseca da u listopadu dokaže vodstvo svoje stranke i ostane premijer u sljedećem mandatu. Zahvaljujući pametnom korištenju društvenih mreža postao je prvi premijer instagramskog doba, ali nakon četiri godine analitičari primjećuju da se 'političkom brendu J.T.' medijska pozlata malo izlizala.

Povod razočaranju jest nedavni skandal zbog micanja javne tužiteljice Jody Wilson-Raybould iz Trudeauova tima nakon što je optužila premijera i njegove pomoćnike za političko uplitanje u istragu o graditeljskoj kompaniji SNC Lavalin iz Montreala, osumnjičenoj za korupciju i podmićivanje libijskih moćnika da si osigura lukrativne ugovore. Trudeau je zanijekao optužbe, ali je dodao da bi kopanje po SNC Lavalinu moglo dovesti u pitanje nekoliko tisuća radnih mjesta.

Iako je skandal, nazvan Lavscam, mlaka vodica u odnosu na brojne skandale u Trumpovu južnom carstvu, Trudeaua bi po mišljenju nekih to moglo stajati reizbora i zaprijetiti ozbiljnom krizom Liberalne stranke. Tim više što je politička zvijezda u usponu Jody Wilson-Raybould prva domorotkinja na tako visokom položaju, a Trudeau je njezinim izborom želio riješiti niz starih nesporazuma sa starosjediocima Kanade i održati obećanje iz 2015. da će njegov kabinet biti rodno ravnopravan. Pale su teške riječi te je čovjek koji na sve strane promovira ravnopravnost žena, vjerske slobode, multikulturalnost i prima milijun imigranata do kraja 2020. godine iznenada postao 'seksist i rasist'. 'Poštuj integritet žena i domorodačkih vođa u politici', poručile su mu članice udruge Daugters of the Vote, okrenuvši mu leđa kada im se obratio u parlamentu.

'On je filmska zvijezda. Glasao sam za njega zbog oca Pierrea Trudeaua. Nije loša osoba, ali nije spreman za ulogu lidera', citira The Guardian izvjesnog Nicolea Papadakisa, stanovnika saveznog izbornog okruga Papineau u Montrealu (Quebec) koji je Trudeau predstavljao u parlamentu od 2008. i koji mu je donio pobjedničke glasove za 23. premijera Kanade. Za razliku od Trudeaua juniora, Papadakis hvali Justinova oca Pierrea (bio je 15 godina na vlasti) jer je 'Kanađanima dao nadu i ujedinio nas'. I Pierreov dugogodišnji savjetnik, guru medijskog doba Marshall McLuhan ponavljao je da Kanada do njegove pojave nije imala identitet te da ga je on krojio po svojoj mjeri.

Pierre Trudeau u svom uredu dan nakon izborne pobjede 1980. godine. U tom je uredu sada njegov sin Justin Trudeau Izvor: tportal.hr / Autor: CBC News

Nekadašnja ljubavnica Pierrea Trudeaua, Barbra Streisand, opisala ga je kao kombinaciju Marlona Branda i Napoleona, a jedan kritičar je njegova najstarijeg sina Justina nazvao 'Paris Hilton kanadske politike', aludirajući na njegovu sveprisutnost u medijima. Sam Justin poručio je: 'U današnjem svijetu nikada ne podcjenjujte snagu simbola.'

Kako će bivši nastavnik drame sjediti nasuprot Angele Merkel i pregovarati s Vladimirom Putinom - pitali su nakon dolaska Justina Trudeau na vlast. A sjedio je. Specijalni tim marketinških stručnjaka oblikovao je političara lake kategorije u globalnu političku superzvijezdu. Poput Baracka Obame, piše The Guardian, Trudeau je bolje od ostalih shvatio kako stare ideje političkog marketinga prilagoditi novoj stvarnosti društvenih medija. Putem njih majstorski reklamira rad vlade i vrline svoje politike te britanski list citira bivšeg stratega liberala Warrena Kinsella koji kaže da nakon Ronalda Reagana on najbolje zna nametnuti određeni imidž.

  • +11
Justin Trudeau se dobro snašao na nedavno održanom samitu G7 Izvor: EPA / Autor: Ian Langsdon/POOL

Rođen tijekom očeva mandata, Justin je od prvog dana bio u žarištu medija, otkada ga je pred kamerama kao četveromjesečnu bebu u naručju držala Nixonova supruga. Trudeauov tim činio je sve da u vrijeme kampanje podgrijava njegov status političkog selebritija, a Kanađanke su se natjecale na dobrotvornim skupovima zvanima 'Ručak s Justinom' i kao nagradu osvajale susret s budućim premijerom. Njega su, kažu, komercijalizirali kao proizvod i, premda su tvrdili da nije populist, marljivo kreirali dojam da posvećeno služi narodu i da ga narod obožava.

Svako malo njegov lik i izjave nalazili su se u posljednje četiri godine u američkom tisku, od Vogua i Vanity Fairea do New York Times Magazina. Za razliku od očevih ljubavnih avantura i noćnih partijanja majke Margaret u čuvenom njujorškom Studiju 54 u naručju Micka Jaggera sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća, Justin je nudio ozbiljan imidž sretnog obiteljskog čovjeka sa suprugom, bivšom TV voditeljicom, te troje djece.

Margaret Trudeau govori o životu u kanadskoj politici, mentalnoj bolesti, Studiju 54, buđenju feminizma i svome sinu, kanadskom premijeru Justinu Trudeau Izvor: tportal.hr / Autor: WGN News

Mnogo je učio od oca, zagovarajući poput Trudeaua seniora poštivanje ljudskih prava, liberalizaciju pobačaja i homoseksualnih prava, jednake mogućnosti za sve građane, znanstveni pristup ekološkim problemima, veću autonomiju kanadskih domorodaca te jednakopravnost francuskog i engleskog jezika. Prvi je na kontinentu legalizirao marihuanu, gajio imidž antipolitičara koji boksa u ringu i maše slučajnim prolaznicima tijekom trčanja, grli pande i pozdravlja sirijske izbjeglice pri dolasku u Kanadu.

Stratezi Liberalne stranke u vrijeme tate Pierrea znali su angažirati mlade žene da se ponašaju kao njegove vatrene obožavateljice u nazočnosti reportera, a Justinov fotograf običava iz prikrajka vrebati šefove obožavatelje dok snimaju selfije s njim. Štoviše, Justinu je snimatelj toliko važan da se ovaj nalazi dvoja vrata od njegova ureda. Kako je premijer rješavao probleme? U vrijeme najgore epidemije uživanja narkotika u Kanadi s rekordnim brojem predoziranih žrtava među mladima u Vancouveru problem je na društvenim mrežama zasjenila snimka nasmijanog Trudeaua u kratkim hlačama i majici među gomilom srednjoškolaca u svečanim odijelima i dugim haljinama pri ulasku na maturalnu zabavu.

Justin Trudeau odgovora svojim internetskim kritičarima Izvor: tportal.hr / Autor: BuzzFeedVideo

Izvan zemlje slikao je Kanadu kao utopiju nedirnutu nacionalizmom i ksenofobijom, a Donald Trump mu je sjeo kao naručeni poklon. Kada je predsjednik Amerike zabranio ulazak muslimanima u zemlju, Trudeau je tvitao da su dobrodošli svi bjegunci pred progonima, bez obzira kojoj vjeri pripadali. Na zgražanje javnosti zbog Trumpovih seksističkih eskapada, Trudeau je u magazinu Marie Claire iznio svoju viziju feminizma...

Hoće li njegova medijska taktika upaliti u listopadu? 'Pobijedit će', tvrdi u Guardianu Sasha Dyck, voditelj kampanje lijevih konkurentskih Novih demokrata 2015. u Justinovu Papineau, jer 'glasačima se sviđa to što je dobar čovjek, pa doista nije važno kako radi'. Kanadska komunikologinja Kate Purchase malo je opreznija, poručujući Trudeauovu predizbornom timu da se ne oslanja samo na društvene mreže jer 'premijer je ipak lider, a ne novi model Nikeovih tenisica'.