uglavnom za izbjeglice

Kanada daje 53 milijuna kanadskih dolara pomoći venzuelanskom narodu

04.02.2019 u 17:52

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau u ponedjeljak na otvaranju sastanka Limske skupine najavio pomoć od 53 milijuna kanadskih dolara (35 milijuna eura) za venezuelski narod.

"Danas Kanada najavljuje pomoć od 53 milijuna dolara za hitne potrebe Venezuelaca na terenu, posebice za gotovo tri milijuna izbjeglica", rekao je Trudeau tijekom govora na početku sastanka predstavnika desetak latinoameričkih zemalja Limske skupine kojima su se pridružile Sjedinjene Države i Europska unija.

"Najveći dio tog iznosa će ići pouzdanim partnerima i susjednim zemljama, za pomoć i podršku Venezueli i Venezuelcima", dodao je premijer. "Danas Limska skupina šalje jasnu poruku podrške venezuelskom narodu dok oni ispisuju svoju vlastitu budućnost".

Američki državni tajnik Mike Pompeo  kao i zamjenica šefice europske diplomacije Helga Schmid, sudjelovat će u debatama putem videokonferencije.

Madrid, London, Pariz i Berlin i još nekoliko europskih prijestolnica priznali su u ponedjeljak oporbenog vođu Juana Guaidoa privremenim predsjednikom Venezuele nakon što je Nicolas Maduro odbio sazvati predsjedničke izbore.

Većina zemalja Limske skupine, osim Meksika već su priznale Guaidoa prošlog tjedna.

Limska skupina je osnovana 2017. godine, a sačinjavaju je Argentina, Brazil, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru, Gvajana i Sveta Lucija.

U nedjelju je premijer Justin Trudeau telefonirao Juanu Guaidou i njih dvojica su pozvali na organiziranje slobodnih i pravednih predsjedničkih izbora.