KAKO DO NAGODBE?

Ante Ramljak napustio je Agrokor. Doznali smo tko likuje, a tko za njim žali

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 21.02.2018 17:07
  • Objavljeno 21.02.2018 u 17:07
Ante Ramljak

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Iznenadna i neopoziva ostavka povjerenika Vlade za Agrokor Ante Ramljaka uzburkala je duhove u srijedu. Ekonomisti, dobavljači i vjerovnici koncerna brinu se i pitaju kako će se sada postići nagodba i okončati lex Agrokor te tko će uopće biti dovoljno hrabar i ambiciozan da preuzme vođenje posrnule korporacije te za stol posjedne sve uključene aktere i pomiri njihove interese

Nakon što je Ramljak pojasnio da je dao ostavku jer on osobno ne želi biti prepreka postizanju nagodbe vjerovnika s Agrokorom svi su se upitali je li ugroženo njezino postizanje. Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u privremenom vjerovničkom vijeću, prva je komentirala Ramljakovu ostavku i poručila kako bi procesi u Agrokoru mogli biti paralizirani te kako se nada da će i dobavljače netko nešto pitati po pitanju pregovora o nagodbi. 

Ekonomisti poručuju kako im je manje ili više svejedno hoće li Ramljak ili neka druga osoba voditi do nagodbe, već kako je bitno da se ona što prije donese kako bi kompanije imale sigurniju budućnost. Cijeli proces ocijenili su traljavim, no nagodba i dalje mora imati prioritet: 

'Izgubljeno je vrijeme koje se ne može nadoknaditi. Kupci će otići kod drugih trgovaca, konkurencija je nemilosrdna, a Konzum i Mercator će pasti na tom stres-testu. Ramljak je trebao ostati povjerenik i donijeti nagodbu. Izlazak iz povjereničke stolice je poništio cijeli proces u Agrokoru jer smo danas ponovno na 10. travnja', rekao je tportalu ekonomist Damir Novotny. 

Ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek kazala je pak kako je važno donijeti nagodbu jer je 'zadnje što nam treba to da se nakon godinu dana izvanredne uprave vratimo tamo gdje smo bili prije nego što je donesen lex Agrokor. To ne bi imalo nikakvog smisla'.

  • +43
  • +40

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Razočaranje Ramljakovim odlaskom nisu krili ni Slavko Linić, kao ni predstavnik malih dobavljača Agrokora, Mato Brlošić. Linića najviše pogađa to što je njegova bivša stranka, SDP, s ostatkom oporbe iskoristila napade na Ramljaka da sruši politički rejting premijeru Andreju Plenkoviću. 

Tragično je, kaže Linić, to da je oporba stjerala Ramljaka u bezizlaznu situaciju, a da pritom uopće nisu mislili o sudbini Agrokorovih tvrtki i radnika. Ramljakovom ostavkom razočaran je i Brlošić te kaže da je Ramljak stabilizirao tvrtku i bio u stalnom kontaktu s dobavljačima. 

Da je Ramljakova ostavka njegov prvi ispravni potez, misli Miroslav Jeličić Purko, potpredsjednik Udruge malih dioničara Agrokora. On je iznio stav da je Ramljak napravio veliku štetu dioničarima izjavom da njihove dionice vrijede 'nula' te da njegov prijedlog nagode na vodi nikamo. 

  • +45
  • +42

Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema njegovim riječima, u slučaju Agrokor nitko nije radio svoj posao kako treba, osim Trgovačkog suda koji je srušio jamstva koja su za Agrokorove kredite dale tvrtke članice koncerna. Ramljak odlazi u prošlost, a novog povjerenika, tko god bio, čekaju novi izazovi, posebice u rasvjetljavanju roll-up kredita, misli Purko. 

'Sljedeći povjerenik mora utvrditi ono što se događalo pod Ramljakom. Treba odgovoriti na pitanje jesu li se kreditori sastajali s njim prije nego što je došao u Agrokor. Zbog toga bi se oni mogli naći na udaru. Treba i dati odgovor zašto se uzelo 500 milijuna eura kredita, a trebalo je samo 200; treba i odgovoriti zašto su u roll-up ušle samo određene banke i zašto se nije išlo u javni poziv prema dioničarima i dobavljačima', zaključuje Purko. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!