preuzimanje fortenove

Sjećate li se Agrokorova 'graničnog duga'? Podmirit će ga Open Pass, evo tko dobiva novac

01.12.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Ako ste pratili pad Agrokora i njegovu transformaciju u Fortenovu, barem ste jednom sigurno čuli za 'granični dug' oko kojeg su ratovali dobavljači i koncern. Do dana današnjeg pitanje graničnog duga, teško 80 milijuna eura, nije adresirano, no u novom poglavlju sage o Fortenovi taj bi problem ipak trebao biti riješen

Kao što je objavljeno u srijedu 29. studenog, Fortenovu preuzima tvrtka Open Pass, koja je u većinskom vlasništvu poduzetnika Pavla Vujnovca, a suvlasnici su joj Josip Jurčević i Damir Spudić. Tim potezom iz Fortenove će izaći sankcionirani suvlasnici, ruske banke Sberbank i VTB, što će Fortenovi pomoći da 'prodiše' i dođe do nužno potrebnih jeftinijih izvora financiranja.

Fabris Peruško, šef Fortenove, pozdravio je preuzimanje i u izjavi za medije poručio da mu je posebno drago što se dogovorom s Open Passom omogućava 'konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura'.

Upravo je to taj famozni 'granični dug', koji je nastao od 10. travnja 2017., a ima dospijeće iza tog datuma. Te godine nastale su nesuglasice jer je prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak tvrdio da taj dug ima elemente 'starog duga' koji je natukao Ivica Todorić, dok su neki dobavljači tvrdili da je to 'novi dug' i da ga izvanredna uprava ima odmah servisirati. Skandali su izbili i kad je u medije iscurila vijest da je Agrokor nekim dobavljačima platio granični dug, a drugima nije.

Na kraju je dug postao 'granični', a svojim novcem podmirit će ga Open Pass. Kako doznaje tportal, najveći iznosi tog duga bit će vraćeni Atlantic Tradeu, Vindiji i Podravci. Atlantic Trade Emila Tedeschija dobit će 7,53 milijuna eura, Vindija, koju vodi Nenad Klepač, dobit će povrat duga u iznosu od 7,3 milijuna eura, dok će Podravci, koju sad vodi Martina Dalić, na račun sjesti 7,2 milijuna eura.

  • +9
Intervju Ante Ramljaka tportalu iz 2017. godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nešto više od pet milijuna eura ide na račun ATW Internationala, 3,2 milijuna eura na račune 'starog' Megglea, koji je u međuvremenu zatvorio svoje poslovanje u Hrvatskoj, dok mu je pogone i kooperante preuzelo Belje, 2,8 milijuna eura dobit će A1 Telekom, a po 2,1 milijun eura ide i u osječko Žito Marka Pipunića te Granoliu.

Podmireni će biti dugovi prema Mlinaru u iznosu od 1,3 milijuna eura, Heinekenu (1,12 milijuna eura), Violeti (1,1 milijun eura), Zagrebačkoj pivovari (1,05 milijuna eura) te Badelu u iznosu od 813.000 eura, Francku oko 700.000 eura i Saponiji, kojoj ide 533.000 eura, doznaje neslužbeno tportal.

Podsjetimo, Open Pass preuzima Fortenovu i njezinu složenu korporativnu strukturu koja se sastoji od nekoliko nizozemskih društava i zaklade za iznos koji može dosegnuti i 660 milijuna eura. Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe, koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'