zvučna imena

Isplivalo da je Ramljak doveo vojsku stranih konzultanata u Agrokor. Pogledajte tko su oni

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 10:22
  • Objavljeno 20.07.2017 u 20:50
Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru

Ante Ramljak, izvanredni povjerenik u Agrokoru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izvanredna uprava Agrokora je uz odobrenje Ministarstva gospodarstva za savjetnike pri restrukturiranju najveće domaće tvrtke odabrala konzultantsku kuću AlixPartners, međunarodne savjetnike s bogatim iskustvom u restrukturiranjima. Nakon što je Vlada danas objavila kako izgleda organizacijska struktura Agrokora postalo je jasno da izvanrednog povjerenika savjetuje čitava mala vojska stranaca

Naime, na sjednici Vlade održanoj u četvrtak prezentirano je izvješće o prvih sto dana restrukturiranja najveće domaće kompanije. Međutim, u izvješću objavljenom nakon sjednice Vlade  pokazalo se kako je Izvanredna uprava Agrokora poprilično podebljala svoj konzultantski tim, uz već ranije poznate konzultante AlixPartners.

Kao što je od ranije poznato, za pravne savjetnike izabrao je kuću Kirkland and Ellis, a o stanju financija savjetuje se i s kućama Houlihan Lokey te Ithuba Capitalom.

Dokument: "Izvješće o prvih sto dana restrukturiranja najveće domaće kompanije"

O potonjem dvojcu ne zna se gotovo ništa pa smo istražili kakve su im reference. Ithuba Capital sa sjedištem u Beču i Münchenu zapošljava 35 stručnjaka za investicijski menadžment. Tvrtku s četvoricom partnera vodi Willi Hemetsberger, bivši zaposlenik austrijskog Unicredita.

Nakon što je napustio tu banku osnovao je Ithubu, koja je od 2008. do danas savjetnički sudjelovala pri zaključenju transakcija vrijednih barem sto milijardi eura. Uz njega, tvrtku vode Emanuel Schörnig, Yahya Suna, koji je baš kao i izvanredni povjerenik Ante Ramljak radio u investicijskoj banci CAIB, te Thomas Mayer i Miwa Blüml.

Ithuba većinu posla odrađuje u Austriji i Njemačkoj. Na internetskoj stranici navode kako su savjetovali austrijsku vladu oko odnosa s kreditorima nekretninske kuće HETA-e, koja je nastala nakon propasti Hypo banke. Angažirani su i za savjetovanje prilikom prodaje VB Leasinga u Austriji, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Zanimljiva je i priča o tome kako su odabrali ime tvrtke. Naime kompanija podržava strukovnu srednju školu Ithuba u Johannesburgu (Južnoafrička Republika) u kojoj se mladi obučavaju da postanu stolari, građevinari i električari. Kako Ithuba na jeziku naroda Zulu znači 'prilika', nazvali su tvrtku Ithuba Capital.

Nedavno se o njima pisalo i kao o partnerima koji razvijaju najveći startup hub u ovom dijelu Europe, koji se nalazi na prva četiri kata bečkog Design Towera.

Ithuba je savjetovala austrijsku vladu oko odnosa s kreditorima nekretninske kuće HETA, nastale nakon propasti Hypo banke

Ithuba je savjetovala austrijsku vladu oko odnosa s kreditorima nekretninske kuće HETA, nastale nakon propasti Hypo banke

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Heinz-Peter Bader

Iako Ithuba ima zvučan naziv, daleko jače ime u svijetu financija je Houlihan Lokey. Riječ je o tvrtki koju je Reuters lani proglasio najboljim svjetskim savjetnikom za restrukturiranje u segmentu investicijskog bankarstva i najboljom svjetskom tvrtkom u proteklih 20 godina kada su u pitanju procjene isplativosti spajanja i preuzimanja. Osim toga, kite se titulom najboljeg savjetnika za preuzimanja i spajanja u SAD-u te titulom jednog od deset najaktivnijih savjetnika za preuzimanja i spajanja na globalnoj razini.

Houlihan Lokey, osnovan 1972. godine, ima sjedište u Los Angelesu, zapošljava gotovo 1200 ljudi i iznimno je cijenjen u Sjedinjenim Američkim Državama. Vrlo su dobro upućeni u zapetljane vjerovničke odnose te su, između ostalog, savjetovali grupu kreditora banke Lehman Brothers, čiji je bankrot bio najveći u povijesti SAD-a.

Sjedište Houlihan Lokeyja u bivšoj zgradi MGM-a Los Angelesu

Sjedište Houlihan Lokeyja u bivšoj zgradi MGM-a Los Angelesu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pet najvećih bankrota u povijesti SAD-a imali su redom Lehman BrothersWashington MutualWorldComGeneral Motors i CIT Group. Houlihan Lokey bio je angažiran u restrukturiranju svih navedenih kompanija, a samo u proteklih deset godina odradili su 1000 restrukturiranja u kojima su potraživanja vjerovnika iznosila 1500 milijardi dolara. Imaju urede u dvadesetak najvećih svjetskih financijskih centara; najbliži Hrvatskoj nalazi se u Frankfurtu. Tvrtka ima niz malih dioničara, a najveći, sa sedam posto udjela, investicijski je div Blackrock

Tvrtku vodi Scott Beiser, a partneri u upravi su mu Irwin Gold, Scott Adelson, David Preiser i J. Lindsey Alley. Svi su u tvrtki minimalno 20 godina, dok Beiser u njoj radi već 33 godine.

Osim njih, kao što je poznato od ranije, u Agrokoru su konzultanti AlixPartners. Tu je tvrtku osnovao Jay Alix 1981. godine s misijom pronalaska najboljeg načina restrukturiranja dobrih kompanija suočenih s poslovnim izazovima, a sve s ciljem očuvanja imovine i radnih mjesta.

Kompanija je jedan od začetnika i pionira industrije korporativnog repozicioniranja i restrukturiranja u svijetu. Zaslužna je i za čitav niz inovativnih koncepata i praksi koje su danas globalno prepoznate, poput primjerice uloge glavnog direktora za restrukturiranje (CRO – chief restructuring officer), koncepta timova korporativnog repozicioniranja u poslovanju (turnaround team) te raznih tehnika restrukturiranja.

  • +17
  • +14

Radni dan Ante Ramljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vlada je nakon današnje sjednice objavila kako točno izgleda organizacijska struktura Agrokora. Šef je naravno Ante Ramljak i on upravlja koordinacijskom skupinom koja je podijeljena na diviziju Mercator, na čijem je čelu Tomislav Čižmić; Konzum, na čijem je čelu Slavko Ledić; Ostala maloprodaja, koju vodi Teo Vujčić i koji se bavi Tiskom; Prehranu, pod Zvonimirom Mršićem, u kojoj su Ledo, Jamnica, Roto, Zvijezda i niz drugih tvrtki; Poljoprivredu pod Vladom Čondićem Galiničićem, Financije pod Vladimirom Bošnjakom i imovinski portfelj pod Irenom Webber.

Posebna divizija je upravljanje restrukturiranjem koje vode AlixPartners, točnije njihov zaposlenik Alastair Beveridge. Pod njime su timovi za likvidnost, pravo, održivost, prijave tražbina (što vodi KPMG), odnosi s dionicima i novo financiranje.

Kao što nam je Ramljak ranije rekao u intervjuu, trošak savjetnika za restrukturiranje ovisit će o uspjehu restrukturiranja, a vezan je uz rezultate koje ćemo znati na kraju procesa. Upitali smo Agrokor koliko stoji angažman Ithube i Houlihan Lokeyja i kako su već dugo angažirani na savjetničkim poslovima: 

'Angažman kompanija Houlihan Lokey i Kirkland and Ellis dogovoren je na početku procesa izvanredne uprave. Kompanija Ithuba Capital timu se pridružila u svibnju. Trošak savjetnika dio je ukupnog troška restrukturiranja i u velikoj mjeri ovisi o rezultatu i o uspjehu restrukturiranja. Trošak u potpunosti plaća kompanija i bit će poznat po završetku procesa.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!