izvješće o napretku

Vlada puna hvale za Ramljaka: Agrokor je na dobrom putu

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 20.07.2017 11:57
 • Objavljeno 20.07.2017 u 11:10
Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak

Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak prezentirano je izvješće o prvih sto dana restrukturiranja najveće domaće kompanije. U Vladi, ali i u Agrokoru vjeruju kako je tvrtka na dobrom putu te kako bi do kraja godine trebala pozitivno poslovati

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je obavio razgovor s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.

'Zajednički je stav da je Vlada napravila ono što je u tom trenutku bilo najbolje za stabilnost gospodarstva. Donošenjem Zakonom o izvanrednoj upravi spriječen je stečaj i lančana reakcija na dobavljače i radna mjesta', rekao je Plenković.

'Djelovali smo uz potporu Sabora i mislim da smo prije tri mjeseca stabilizirati stanje u kompaniji, isplatili plaće i zadržali radna mjesta i stekli preduvjete da vjerovnici daju svježnu likvidnost', rekao je premijer te zaključio kako vjeruje da su stvoreni dobri preduvjeti za restrukturiranje i fokus na maloprodaju koja je temelj poslovanja Agrokora.

'Nadležne državne institucije provode sve aktivnosti koje su previđene zakonom i taj proces će kroz određeno vrijeme rezultirati konkretnim rezultatima', rekao je Plenković.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić prezentirala je izvještaj o tri mjeseca državne uprave.

'Problemi u kompanijama poput Agrokora označavaju sistemski rizik. Sustav Agrokora ima blizu 57.000 zaposlenih, od čega više od 27.000 u Hrvatskoj. Stečaj ovako velike kompanije značio bi kaskadni učinak, jer samo Konzum ima 2300 dobavljača s 148.000 zaposlenih', otvorila je Dalić.

Dokument: "Zakon o izvanrednoj upravi"

Sredinom rujna bi trebali biti dostupni revidirani izvještaji za sustav Agrokor, rekla je Dalić i spomenula da se onda može krenuti u prodaju imovina. To će ići javnim natječajima po jasno definiranim pravilima kako bi se osigurala transparentnost procesa. Najprije će se prodavati pokretnine, pa nekretnine i non-core imovina poput manjih kompanija koje nisu bitne za poslovanje Agrokora. Sve to moraju odobriti kreditori i vjerovničko vijeće.

Dodala je kako je Konzumova maloprodaja u prvih šest mjeseci u gubitku, no kako bi se do kraja godine trebala oporaviti.

Martina Dalić

Martina Dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na stanje u Agrokoru osvrnuo se i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Govorio je o segmentu poljoprivrede i rekao je kako sve agrokorove poljoprivredne tvrtke funkcioniraju, dok je situacija prije tri mjeseca bila dijametralno suprotna – životinjama u Belju je prijetio pomor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako ne može niti zamisliti situaciju bez Zakona o izvanrednoj upravi  kojim su izbjegnuti brojni predstečajevi i stečajevi koji domaći sudovi uopće ne bi mogli progutati.


Pred sjednicu Vlade izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak novinarima je rekao je Agrokor na dobrom putu, kako prehrambene kompanije poput Jamnice i Leda imaju dobre rezultate te kako će do kraja godine sve biti na pozitivnoj nuli.

 • +17
 • +14

Radni dan Ante Ramljaka

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U srijedu je, pak, u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta održana sjednica Savjetodavnog tijela u postupku izvanredne uprave u Agrokoru.

Članovi Savjetodavnog tijela su na zahtjev potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić raspravljali o dostavljenom mjesečnom izvješću o gospodarskom i financijskom stanju kao i provedbi mjera izvanredne uprave u Agrokoru te dali pozitivno mišljenje na tijek procesa izvanredne uprave.Članovi Savjetodavnog tijela su na temelju prezentiranih podataka zaključili je da se postupak u prva tri mjeseca odvija u dobrom smjeru.
                    

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 4

Prikaži sve
 • hk3iddsh

  20.07.2017 11:34

  Tako je ,Agrokor je uspješna firma sa enormnim dugom koji je zanemariv jer ima uspješnu upravu iza koje stoji još uspješniji premijer!

 • leut123

  20.07.2017 12:07 1 odgovora

  Naravno. Kad su uspili dignut novi kredit kako bi vratili stari. Moraš zaista biti genijalac da bi se sitia ovog modela upravljanja.

 • edgar2

  20.07.2017 12:11

  Kada pogledamo ukupnu situaciju sa hrvatskim poduzećima, onda je uočljivo da su za 1/3 prekomjerno zadužena, a dug je mahom koncetriran u velikim i neizvoznim poduzećima. I sad nastaje problem jer se takva poduzeća moraju razduživati i ne mogu investirati i tako pridonositi rastu ekonomije ( i ra...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi