mjenice u igri

Šef Plive: U zdravstvu bi se mogao dogoditi još jedan 'Agrokor'

18.07.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Šef Plive, Mihael Furjan ove je godine izabran i za čelnika HUP-ove Udruge proizvođača lijekova (HUP-UPL). U intervjuu za Jutarnji list otvoreno je progovorio o problemu probijanja rokova plaćanja lijekova te je upozorio kako ta situacija može dovesti do slučaja Agrokor u zdravstvu

Kada je riječ samo o Plivi, prihodi od prodaje u Hrvatskoj sudjeluju samo s 12 posto udjela, pa im o tome ne ovisi 'život', ali dugi rokovi plaćanja otežavaju poslovanje.

'Rokovi plaćanja veledrogerija prema nama prešli su 180 dana, dok su dugovi bolnica na razinama od godinu, dvije, pa čak i 900 dana. Međutim, HUP-UPL okuplja osam domaćih tvrtki, a dio tih kompanija sve teže podnosi takvu kulturu neplaćanja, koja dolazi i kreće od države. Ne želim reći da će te kompanije već sutra prestati isplaćivati plaće ili doživjeti slom, ali im tako veliki nedostatak likvidnosti sigurno ometa rast, razvoj i ulaganje u nove proizvode', rekao je Jutarnjem listu.

'Neki od njih u poslovanju sa veledrogerijama svoja potraživanja osiguravaju preko mjenica, pa bi bilo dobro da država na vrijeme reagira i smanji rokove plaćanja kako se i u zdravstvu ne bi dogodio Agrokor. Ne kažem da će se to dogoditi, ali  model neplaćanja ne može funkcionirati vječno i u jednom trenutku, kada sustav pukne, mnogi će stradati', kazao je  Furjan

Dodao je kako brojke kažu da država zdravstvenom sustavu ne dostavlja oko dvije milijarde kuna godišnje na koje taj sustav ima pravo na osnovu važećih propisa. Istovremeno se u struci i politici predlaže povećanje prihoda kroz povećanja dopunskog osiguranja, jačanja dodatnog osiguranja te racionalizaciju poslovanja bolnica.

'Mislim da bi kombinacija svih tih mjera mogla polučiti dobre rezultate, a odluku o tome koja bi bila struktura tih mjera donosi politika. Stoga je jako bitno da postoji politička volja za rješavanjem tih problema, a onda će se brže i odlučiti kojim mjerama će se to postići. Ono što mogu osobno reći jest to da ne bi trebalo povećavati doprinos za zdravstvo koji iznosi 15,5 posto i kao takav je jedan od najvećih u EU, a ostali modeli, ukoliko su dobro ujednačeni i izbalansirani, čine mi se racionalnim. Vidim  da je Milan Kujundžić, ministar zdravstva, javno progovorio i građanima počeo davati prave informacije o problemima u zdravstvu. Predložio je  nekoliko načelnih mjera i to je svakako pohvalno. Sada treba početi konkretno djelovati', zaključio je prvi čovjek Plive.