tko je ZVONIMIR MRŠIĆ?

HDZ-u nije bio dobar za Podravku, ali im odgovara za Agrokor

06.06.2017 u 16:42

Bionic
Reading

Važući između povratka u politiku ili ostanka u biznisu, Zvonimir Mršić je, barem zasad, prelomio da mu je draže poslovno od stranačkog odijela SDP-a. Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak angažirao ga je za savjetnika za sektor hrane. Mršić će biti zadužen za tvrtke unutar koncerna koje se bave proizvodnjom i distribucijom hrane i pića, kao što su Jamnica, Ledo, Zvijezda, Roto Dinamic, Frikom, Dijamant i ostale

Iako se u kuloarima može čuti da je Mršićev dolazak amenovala i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je u kabinetu Andreja Plenkovića zadužena za posrnuli koncern, iz krugova bliskih Ramljaku to opovrgavaju.

'Dalić je sudjelovala jedino kod odabira tvrtke AlixPartners koja će pomoći kod restrukturiranja koncerna. Što se tiče odabira savjetnika, Ramljak ima odriješene ruke', rekao je tportalov izvor.

Naš sugovornik tvrdi kako je osim Mršića bilo još nekoliko kandidata za savjetnika za sektor hrane. Izvanredni povjerenik razgovarao je sa svima i tek nakon toga je donio odluku.

'Mršić je četiri godine vodio Podravku. Znači ima iskustvo i pozna tu branšu', istaknuo je tportalov izvor.

Prije samo četiri mjeseca Mršić je iz kabineta premijera Andreja Plenkovića trpio žestoke kritike. Napadao ga je Goran Marić, HDZ-ov ministar državne imovine, dok je tražio vladajućima podobnog novog šefa koprivničke Podravke koju je Mršić dotad vodio četiri godine. Marić mu je prebacivao da ga je na tu poziciju dovela politika, odnosno SDP, a ne stručnost i znanje.

Za Ramljaka očigledno Mršićeva kompetencija nije sporna.

Ovo je za mene veliki poslovni izazov. Prihvatio sam ga uvjeren da s timom možemo ne samo umanjiti posljedice krize, nego i stvoriti pretpostavke za budući rast kompanije,

Ekonomski analitičari i poslovni konzultanti sumnjičavi su oko toga koliko nekadašnji šef Podravke može pomoći Ramljaku u sređivanju situacije u Agrokoru.

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić, koji je koprivničku tvrtku očistio od dugova nakon afere Spice, kaže za Mršića da je 'bistar i načitan dečko'.

'Vodeći Podravku sigurno je stekao iskustvo i pregled tržišta prehrambenih proizvoda. Ali uprava prije njega, a koju sam ja nadzirao, stabilizirala je kompaniju. Dobio je čistu situaciju i osigurano stabilno poslovanje za narednih pet, šest godina. Pod njegovim vodstvom nisam vidio da je Podravka nešto povećala tržište. Rezultati su bili ok, ali ništa veliko. Kad je preuzimao Upravu, ja sam Mršiću rekao da će za dvije godine moći investirati 100 milijuna eura. Koliko znam, Podravka je većinu toga uložila u Belupo. Hoću reći da ga je sve dočekalo spremno', rekao je za tportal Jurčić.

Još više prema Mršićevim menadžerskim sposobnostima kritičan je jedan biznismen, trenutno poslovni konzultant, koji je molio za anonimnost.

'Iskreno, meni vam nije jasno što se to događa u Agrokoru. Zašto Ramljak sad angažira nove ljude? Zar nema unutar kompanije dovoljno stručnog kadra? Mršić je, istina, vodio Podravku, ali nije se nešto proslavio. Radi se o čovjeku koji je diplomirao ONO i DSZ (op.a. općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu)! Ponavljam, baš mi ništa nije jasno…', rezigniran je bio naš sugovornik.

Mršić je rođen 9. siječnja 1966. u Koprivnici, u kojoj je završio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu. Na Fakultetu političkih znanosti zaista je diplomirao 1990. općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu (ONO i DSZ) te novinarstvo. Poslijediplomski studij FBA - Fundamentals of Business Administration završio je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je na Erasmus sveučilištu u Rotterdamu u procesu završetka programa Global Executive OneMBA.

U Podravci se zaposlio 1990. godine. Prvo je radio kao novinar, a zatim je postao rukovoditelj odjela i direktor službe za odnose s javnošću. Paralelno je s poslovnom gradio političku karijeru.

Kao član SDP-a obnašao je od 1997. do 1999. dužnost zamjenika gradonačelnika Koprivnice, da bi 2001. sam sjeo u gradonačelničku fotelju, u kojoj se zadržao do 2011. godine. Istovremeno je bio saborski zastupnik.

Iz tog vremena prati ga i zasad jedina njegova afera. Kao gradonačelnik Mršić je šogoru bivšeg predsjednika Mesića, Žarku Pavlini, prodao odmaralište na moru koje je prije bilo u vlasništvu Podravke za 25 milijuna kuna. Pavlina ga je ubrzo prodao ruskim ulagačima za 75 milijuna kuna.

Državno odvjetništvo je tek nakon prigovora HDZ-a pokrenulo postupak, ali je uskoro odustalo od progona.

Političkom odlukom u veljači 2012. Mršić je imenovan predsjednikom Uprave Podravke.

Državno Povjerenstvo za sukob interesa 2013. utvrdilo je kako je godinu dana nelegalno vodio koprivničku tvrtku. Naime zakon zabranjuje javnim dužnosnicima da godinu dana nakon prestanka mandata rade za neku privatnu ili javnu tvrtku. Ali čitav slučaj je otišao u zastaru.

U javnim istupima Mršić često zna istaknuti kako je za vrijeme njegova mandata Podravka napravila najbolje poslovne rezultate u povijesti, ali ga to nije spasilo smjene kada je na vlast došla vlada Andreja Plenkovića.

Nakon odlaska iz Podravke u potpunosti se povukao iz javnosti. Krizom u SDP-u i rastom nezadovoljstva trenutnim predsjednikom Davorom Bernardićem krenula su govorkanja da će upravo Mršić preuzeti vodstvo stranke. On je to sam raspirio pojavljivanjem na jednom stranačkom skupu, ali na kraju se odlučio za ostanak u poslovnim vodama.

'Nisam zainteresiran raditi u tvrtkama u kojima država ima utjecaj, cilj mi je samo rad u tvrtkama koje su na tržištu kapitala', rekao je Mršić u ožujku ove godine nakon odlaska iz Podravke.

A tri mjeseca nakon toga evo ga u kompaniji koju je država gotovo nacionalizirala….