FINANCIJSKI DIV

Znate li tko je najmoćniji na svijetu? BlackRock!

10.12.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Blackrock, financijski div i najveći pojedinačni dioničar u tvrtkama kao što su Apple, McDonald's i Nestle, svoj doseg proteže i dalje: na korporativne obveznice, državni dug, robu, hedge fondove i šire. Ujedno je i najveći investitor u svijetu sa 4,1 bilijun dolara u izravno kontroliranoj imovini i s još 11 bilijuna preko svoje platforme za trgovanje, Aladdin. U 25 godina svog postojanja postao je najveći svjetski ulagač. Economist se pita je li dominacija BlackRocka postala problem?

BlackRock osnovali su 1988. 'wallstreetovci' koje je predvodio Larry Fink. Blackrock, multinacionalna korporacija koja se bavi investicijskim menadžmentom danas ima širok spektar klijenata, od arapskih stabilizacijskih fondova do neiskusnih investitora koji ulažu minimalno, a koji ostvaruju milijarde dolara provizije.

U usporedbi s mnogim bankama koje cvjetaju samo zahvaljujući državnoj darežljivosti, Blackrock je sam zaslužan za svoj uspjeh.

Za razliku od banaka, Blackrock samo upravlja tuđim novcem. On ima kontrolu nad ulaganjima koja drži u ime drugih - što mu daje velik utjecaj, ali ne zadržava dobit, niti trpi gubitke na njima. Dok banke padaju ako njihova imovina izgubi i djelić svoje vrijednosti, Blackrock može izdržati daleko veće potrese.

Moćno oružje koje ima BlackRock je svakako njegova sveobuhvatna platforma za trgovanje Aladdin. Aladdin je središnja baza za vođenje financijskih podataka, uključujući pozicije, transakcije, cijene, sigurnost podataka i analitiku. Ovaj pristup osmišljen je kako bi se uklonio suvišan unos podataka, poboljšao integritet podataka i znatno smanjio operativni rizik, a istovremeno povećala operativna poluga i dosljednost.

Oni koji nadziru najveće svjetske bazene novca u financijskom svijetu makar djelomično gledaju kroz leće Blackrocka. Oko 17.000 zaposlenika u bankama, osiguravajućim društvima, stabilizacijskim fondovima i drugdje oslanja se na Blackrockove analitičke modele koji im služe kao vodič prilikom investiranja.

Investitori previše vjerovali kreditnim agencijama

Posljednja kriza imala je mnogo uzroka. Jedan od njih, koji je možda u pozadini svih ostalih, jest taj da su investitori prestali razmišljati kritički o onome što kupuju. Previše ih je odlučilo vjerovati kreditnim agencijama. Kako piše Economist, Blackrock modeli su bez sumnje bolji od onih zastarjelih kakve su izbacivali Moody's i Standard & Poor's do 2008., što je i dokazao nedavni uspjeh BlackRocka.

Da su i ostali velikani u financijskom svijetu zauzeli isti pristup prije 2008. kao i BalckRock koji se fokusirao na kontrolu rizika, izbjegla bi se većina kaosa koji se događa posljednjih pet godina.