FORMIRANJE VLADE

Ima li smisla stvaranje i brisanje ministarstava?

04.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Promjena imena i broja ministarstva svake četiri godine je postala hrvatska tradicija. Nastavit će je i nova Vlada Domoljubne koalicije i Mosta. Trenutačno imamo 20 ministarstava, a plan HDZ-ovaca i mostaša je taj da ih bude 17, s tim da se navodno razmišlja o dva nova ministarstva uz spajanje tri postojeća u jedno

Tako bi trebali dobiti Ministarstvo domovinske sigurnosti, a još se uvijek važe hoće li se ustrojiti Ministarstvo za dijasporu.

Kukuriku koalicija razlomila je 2011. dolaskom na vlast tadašnje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na tri dijela, a sad će se izgleda napraviti obrnuti proces.

Usto, Ministarstvo branitelja, valjda kako više ne bi bilo zabune za čija se prava brine, promijenit će ime u Ministarstvo hrvatskih branitelja. A Ministarstvo zdravlja postat će Ministarstvo zdravstva

Činjenicu da će izgubiti svoja posebna ministarstva ne veseli ni poduzetnike niti sindikate kao predstavnike radništva.

I poduzetnici i sindikati žele svoje ministarstvo

'Na djelu je pobjednički primitivizam'

Politički analitičar Žarko Puhovski izmjenu imena državni institucija naziva 'pobjedničkim primitivizmom'. 'Politički pobjednici to rade u svim varijantama i u boljim državama od Hrvatske. Kod nas će to biti još radikalnije, jer s jedne strane imate Domoljubnu koaliciju koja želi nametnuti svoju verziju hrvatskog jezika, a onda nam dovodi premijera koji ne zna korektno reći dobar dan. Sad to žele kompenzirati hrvaćenjem naziva ministarstava', kaže Puhovski dodajući kako mu nije jasno što će uopće raditi Ministarstvo domovinske sigurnosti. 'Ako namjeravaju spojiti policiju i vojsku, to se protivi europskim prihvaćenim demokratskim standardima', ističe Puhovski.

Predsjednik HUP-a - Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić smatra kako zbog svoje specifičnosti i volumena, mala i srednja poduzeća čine više od 99 posto svih poslovnih subjekata - poduzetništvu treba postojeće Ministarstvo poduzetništva i obrta

'Iskustva nam pokazuju da se u velikom ministarstvu teme važne za poduzetnike pogube, a u prvom je planu veliko gospodarstvo. Svi se zaklinju u male, ali vas nitko ne doživljava ozbiljno pored projekata i investicija vrijednih milijarde kuna. Hrvatskoj je nužno da od 50.000 do 100.000 ljudi uđe u samozapošljavanje. Oni generiraju radna mjesta ne samo za sebe već barem i za članove svoje obitelji', naglašava Lovrić.

Upozorava kako početkom 2016. na snagu stupaju silni pravilnici i norme, s kaznama do 100.000 kuna koje, ako ih se inspekcije budu slijepo držale, mogu zatvoriti mnoge male tvrtke i obrte.

'Država se tu treba postaviti edukativno, a ne represivno. Provedivost svih tih pravilnika i normi je katastrofalna. To je kao da dijete od dvije godine tjerate da vozi borbeni avion! Ako inspekcije krenu represivno, tada mogu pozatvarati sve male poduzetnike u jedan dan', uvjeren je Lovrić.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava također bi prema planovima HDZ-a i Mosta trebalo nestati. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever uvjeren je kako ono itekako ima smisla jer u nesređenim demokracijama kao što je Hrvatska radništvo je u lošijoj poziciji nego u uređenim zemljama.

'Jasno mi je da HDZ i Most idu u smanjivanje broja ministarstva jer su to najavljivali u svom programu štednje. Međutim, smatram kako radnici trebaju imati svoje ministarstvo zbog svih problema i svega što se događa. Istina je da od njega dosad nismo imali neke velike koristi. Sjetimo se samo izmjena Zakona na radu koje su išle na štetu radništva. Ali radnici su u odnosu rada i kapitala uvijek u slabijoj poziciji i bilo bi dobro da imaju svog ministra koji bi tu neravnotežu ublažio', mišljenja je Sever.

Huić: Od ministarstava je važnije reducirati broj agencija

Smanjivanje broja ministarstava pozdravlja Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa, koja se zalaže za mjere štednje na rashodovnoj strani proračuna. Ali ne vidi neki smisao u promjeni imena pojedinih ministarstva, pogotovo jer to samo stvara nepotreban trošak.

'Europski je standard da imate 14 do 15 ministarstava. Samo se nadamo da te promjene neće značiti blokadu pojedenih ministarstava na šest mjeseci kao što se to desilo vladi Zorana Milanovića. Više nemamo vremena za gubljenje. Ključne reforme moraju se napraviti u prvoj godini mandata', upozorava Huić.

Dodaje da je od smanjivanja broja ministarstava još važnija redukcija broja državnih agencija kojih ima gotovo 190.

'Tu su se izmišljali nepotrebni poslovi kako bi se proširio prostor za uhljebljivanje', ističe Huić.

Smatra kako je rasprava o imenima pojedinih institucija, što je započeo HDZ-ov Željko Reiner prijedlogom da se Hrvatski sabor preimenuje u Hrvatski državni sabor, totalno promašena.

'Nakon šest tjedana priče o pravim stvarima odnosno kako promijeniti zemlju da bude bolja, s lakoćom smo se opet vratili na ideološke sukobe iz sredine prošlog stoljeća. To nam ne treba!' zaključuje Huić.