Pusti pustinjski Davos

Iako to baš i nije popularno, dobar dio velikih kompanija i svjetskih institucija nije odolio zovu saudijskih milijardi

26.10.2018 u 22:35

Bionic
Reading

Dobar dio političko-ekonomske elite zbog ubojstva saudijsko-američkog novinara u proteklih nekoliko tjedana odustao je od sudjelovanja na investicijskoj konferenciji u Rijadu, no neki visoki predstavnici kompanija ipak su se pojavili, a dio njih poslao je i niže dužnosnike

Trodnevni sastanak uglednih investitora, čelnika kompanija i političara završio je u četvrtak u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, no s puno slabijom postavom od one koja se prvotno očekivala. Konferencija pod nazivom Inicijativa za buduća ulaganja trebala je skupiti sam vrh svjetske političko-ekonomske elite, zbog čega je dobila i nadimak Davos u pustinji, prema imenu švicarskog gradića u kojem se svakog siječnja održava Svjetski ekonomski forum, najpoznatije okupljanje bogatih i utjecajnih.

No brutalno ubojstvo saudijsko-američkog novinara Džamala Hašodžija početkom listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu bacilo je dosad najveću sjenu na saudijskog princa Muhameda bin Salmana, sina saudijskog kralja, i praktično prvog čovjeka Saudijske Arabije. Bin Salmana se smatra naredbodavcem ubojstva novinara koji je bio poznat i po kritici saudijskog režima, a likvidacija je izazvala zgražanje svjetske javnosti, zbog čega su mnogi čelnici koji su prvotno bili najavljeni kao gosti konferencije u Rijadu odustali od dolaska.

Saudijska konferencija dio je ekonomske inicijative pod nazivom Vizija 2030, koju je pokrenuo Bin Salman s namjerom da u budućnosti smanji ovisnost saudijske ekonomije o naftnoj i energetskoj industriji. Prema službenim najavama, očekivao se dolazak oko 3500 sudionika, biznismena i političara iz devedesetak zemalja, a trebali su biti potpisani ugovori vrijedni 60 milijardi dolara.

Među onima koji su odustali od dolaska ovih dana pobrojani su Jamie Dimon, čelnik američke investicijske banke JP Morgan, Tidjane Thiam, prvi čovjek banke Credit Suisse, Frederic Oudea i Jean Lemierre, čelnici francuskih banaka Societe Generale i BNP Paribas. Od dolaska je odustao i šef Siemensa Joe Kaeser, prvi čovjek Forda Bill Ford, glavni izvršni direktor rudarskog giganta Glencorea Tony Hayward, prvi čovjek Ubera Dara Khosrowshahi, kao i direktor Londonske burze David Schwimmer. Od političkih figura u Rijadu se nisu pojavili, iako su namjeravali tamo biti, čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, kao i američki, britanski, francuski, nizozemski i australski ministri financija, trgovine, odnosno ekonomije.

  • +3
Muhamed bin Salman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No umjesto najviših dužnosnika koji su otkazali svoj dolazak mnoge kompanije poslale su nešto niže rangirane menadžere. Tako je umjesto šefa investicijske kompanije Softbank Masajoši Sona, koji je otkazao govor neposredno pred početak konferencije, u Rijadu boravio investicijski partner u kompaniji Saleh Romeih. Prisutan je bio i potpredsjednik Pepsija Mehmood Khan, kao i šef globalnih tržišta u banci HSBC Samir Asaf, a umjesto glavnog izvršnog direktora koji je također odustao od dolaska.

Neke su pak kompanije bez ustručavanja poslale najviše dužnosnike. Francusku naftnu kompaniju Total predstavljao je glavni izvršni direktor Patrick Pouyanné, došao je i prvi čovjek singapurske burze Boon Chye Loh, predsjednik ruske VTB banke Andrej Kostjin i šef ruskog državnog fonda za izravne investicije Kiril Dmitrijev.

Investicijska konferencija u Rijadu otvorena unatoč svjetskoj osudi vlasti zbog naručenog zvjerskog ubojstva novinara Džamala Hašodžija Izvor: tportal.hr

Fotografije koje su proteklih dana objavljene u medijima sugeriraju da je u Rijadu na konferenciji bilo 'sve po starom' te prikazuju opuštenu atmosferu i mnogo sudionika. Ipak, novinari koji su izvještavali s konferencije, poput Bess Levin iz američkog magazina Vanity Fair, pisali su o nešto drukčijoj stvarnosti. Levin je tako navela da se čini da među delegatima ima puno više sudionika iz Saudijske Arabije, što može sugerirati da su organizatori nakon najave nedolaska mnogih predstavnika iz svijeta prazna mjesta punili domaćim delegatima.

Među bizarnostima ovogodišnje konferencije Levin navodi i da je glavni dio održan u istoj prostoriji u kojoj je princ Bin Salman lani zatočio nekoliko stotina članova kraljevske obitelji i visokih saudijskih dužnosnika u poznatoj akciji kojom je najavio borbu protiv korupcije. Također, mediji su izvještavali da su se strani delegati koji su prisustvovali konferenciji pokušali držati daleko od medija i 'ispod radara', čak i sakrivajući pločice s imenima iza kravata.

Početkom tjedna oglasio se i Svjetski ekonomski forum, čije je najpoznatije godišnje okupljanje tijekom godina postalo poznato samo pod skraćenim imenom Davos, negodujući što se konferencija u Rijadu neslužbeno služi tim imenom. Svjetski ekonomski forum u priopćenju je naveo da se protivi 'korištenju brenda Davos za događaje koji nemaju ništa s aktivnostima' samog foruma. Ovo je prvi put da se Svjetski ekonomski forum oglasio na taj način iako se ime Davos godinama spajalo s raznim i brojnim investitorskim i sličnim konferencijama.

Ubojstvo novinara Hašodžija svakako je imalo vrlo negativan odjek u bliskoistočnoj i svjetskoj politici. Kako politika i ekonomija najčešće idu ruku pod ruku, nije čudo što su mnogi svjetski biznismeni odustali od sudjelovanja na konferenciji u Rijadu. No, s druge strane, poznato je i da novac rijetko kad mari za moral pa tako nije ni čudno da su saudijske vlasti bile uvjerene da će konferencija uspjeti usprkos svemu, a bilo je usput potrebno i sačuvati obraz. Dosadašnje odbijanje najvećih svjetskih sila da raskinu vrijedne ugovore o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji usprkos svemu dodatni su dokaz da se može očekivati kako će se u budućnosti politika ipak i dalje krojiti novcem, a ne obratno. Bilo to u pustinjskom Rijadu, bilo snježnom Davosu.

  • +7
Džamal Hašodži Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia