IZNUĐENO PRIZNANJE

Saudijski tužitelj: Khashoggi je ubijen s predumišljajem

25.10.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Osumnjičeni za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu početkom listopada postupali su s predumišljajem, rekao je u četvrtak saudijski glavni državni odvjetnik

Izjava državnog odvjetnika u Rijadu proturiječi ranijim tvrdnjama saudijskih dužnosnika o tome da je novinar, koji je pisao i za američki list Washington Post i bio kritičan prema režimu svoje domovine, ubijen u borbi.

'Informacija dobivena od turske strane govori da su osumnjičeni u Khashoggijevu slučaju čin izveli s predumišljajem', priopćio je državni odvjetnik Saudi bin Abdulah, a prenijela državna saudijska novinska agencija SPA.

'Državno odvjetništvo nastavlja istragu protiv optuženih u svjetlu primljenih informacija i rezultata istrage', navodi se.

Da je novinar ubijen u konzulatu Saudijska Arabija priznala je u subotu nakon dva tjedna nijekanja svake upletenosti u njegov nestanak 2. listopada.

Ministarstvo vanjskih poslova te naftne monarhije poslije je opisalo da je smrt nastupila kao posljedica akcije operativaca koji su se odmetnuli i prekoračili ovlasti.

U srijedu je i prijestolonasljednik Mohamed bin Salman osudio ubojstvo kao 'gnusan i vrlo bolan zločin' te obećao da će sud kazniti krivce.

  • +3
Mohammed bin Salman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ubojstvo je otežalo odnose zapadnih zemljama s bogatom monarhijom, najvećom svjetskom izvoznicom nafte, koja je velik kupac zapadnog oružja.

Direktorica CIA-e Gina Haspel preslušala je audio snimke ubojstva saudijskog novinara Khashoggija, objavio je Washington Post kasno u srijedu navodeći neimenovane izvore upoznate s događajima.

U izvješću se citira jedan izvor koji kaže da je taj audio dokaz "uvjerljiv" i dodaje da bi to moglo staviti dodatni pritisak na SAD da Saudijsku Arabiju drži odgovornom za Khashoggijevu smrt.

  • +7
Jamal Khashoggi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nije još poznato tko je CIA-i dostavio snimke, jer Ankara još nije službeno ni potvrdila niti odbacila izvješće Washington Posta.

U posljednja tri tjedna, provladini turski mediji gotovo su svakodnevno objavljivali informacije koje su procurile iz istrage te pojedinosti o navodnim snimkama.