pripreme u ecb-u

I Unicredit mora smanjiti poslovanje u Rusiji, iscurili detalji

19.04.2024 u 16:23

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) sprema se službeno naložiti talijanskom UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji, rekla su dva upućena izvora, nadovezavši se na objavu austrijskog Raiffeisen Bank Internationala da očekuje zahtjev o značajnom smanjenju ruskog poslovanja do 2026. godine

Nakon višemjesečnih rasprava ECB se sprema UniCreditu poslati pravno obvezujući nalog, prema izvorima, i time značajno pojačati pritisak na talijanskog zajmodavca. Idući korak predviđa kazne koje mogu biti i novčane. Službeno upozorenje ECB-a bila bi posljednja prilika za UniCredit da izbjegne mjere supervizora koje bi mogle rezultirati sankcijama, rekao je drugi izvor.

ECB bi time talijanskom zajmodavcu postavio slične zahtjeve kao i austrijskom Raiffeisen Bank Internationalu (RBI), rekli su izvori za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni jer je tema povjerljiva. ECB i UniCredit odbili su komentirati njihove informacije.

U lipnju tadašnji šef ECB-ovog nadzornog tijela za banke Andrea Enria izjavio je u Europskom parlamentu da je "opetovano i javno izrazio zabrinutost" što banke "razočaravajuće sporim tempom" smanjuju poslovanje u Rusiji.

ECB je po njegovim riječima od banaka zatražio da "ubrzaju smanjivanje poslovanja i sastavljanje izlaznih strategija usvajanjem jasnih rokova i redovnim izvješćima upravnim tijelima i ECB-ovom supervizoru o njihovoj provedbi".

U veljači izvršni direktor Andrea Orcel rekao je da UniCredit nije promijenio strategiju za Rusiju i da smanjuje poslovanje. Krediti bančine ruske podružnice prepolovljeni su u 2023. godini, ali prihod je porastao za 17 posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva, zahvaljujući višim naknadama.

I austrijski RBI izvijestio je u poslovnim rezultatima u 2023. o prepolovljenom iznosu kredita. Obujam plaćanja ograničen je na predratnu razinu, a Raiffeisenov tržišni udio više nego prepolovljen u odnosu na najvišu razinu, naglasili su.

U četvrtak RBI je izvijestio da očekuje zahtjev Europske središnje banke (ECB) o ubrzanom smanjivanju poslovanja u Rusiji.

Prema najnovijem nacrtu zahtjeva, RBI bi, kako navodi, trebao smanjiti zajmove klijentima u Rusiji do 2026. do 65 posto u odnosu na treće tromjesečje 2023. godine. Nacrt predviđa i značajno smanjenje međunarodnih plaćanja iz Rusije, dodali su u priopćenju.

Zahtjevi ECB-a uvelike nadilaze RBI-jeve planove o dodatnom smanjenju poslovanja u Rusiji, naglasili su u austrijskoj banci, i mogli bi negativno utjecati na opcije prodaje ruske podružnice.

ECB je odbio komentirati navode austrijskog zajmodavca.

Austrijski RBI propustio je nekoliko rokova, rekla je za Reuters druga osoba upućena u razmišljanje u ECB-u.