PODRŠKA MAĐARIMA

I mirovinci žele dividendu, a Ina se zbog toga mora zadužiti

26.11.2014 u 11:34

Bionic
Reading

Zahtjev MOL-a da se dioničarima Ine isplati dvije milijarde kuna dividende iznenadilo je, ali i razveselilo domaće mirovinske fondove. Svjesni su da bi odljev tolikog iznosa novca Inu ostavilo bez sredstava za investiranje. Međutim, s obzirom na žestoki sukob dvaju najvećih dioničara, Vlade i Mađara, misle da je isplata dividende najbolji način za smanjenje rizika svog ulaganja

'Pitanje je bi li došlo do investiranja i da tih dvije milijarde kuna ostane u Ini. Ne vjerujem da bi se to desilo u ovakvim okolnostima', razmišljanje je jednog predstavnika mirovinskih fondova.

'Mirovinci' za sad službeno ne žele komentirati prijedlog MOL-a sve dok Uprava Ine formalno ne sazove izvanrednu skupštinu dioničara na kojoj će se glasovati o isplati dividendi. Tada će mirovinski fondovi biti obavezni da 15 dana prije skupštine javno objave svoj stav.


Njihovi glasovi bit će presudni jer u ovom trenutku MOL je vlasnik 49,08 posto dionica, Vlada drži 44,84 posto, a u rukama četiri obavezna mirovinska fonda (AZ, PBZ-CO, Raiffeisen i Erste Plavi) jest 4,31 posto.

Vlada je protiv isplate dividende jer bi to značilo, prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, 'konačno bacanje Ine na koljena'.

Od predstavnika mirovinskih fondova može se čuti kako njih politika ne zanima. Protiv isplate dividende bit će jedino ako ih, kažu, netko uvjeri da će dvije milijarde kuna biti potrošene na investicije.

'Ako postoji program investicija, neka nam to prezentiraju i racionalno objasne zašto će to biti korisno za Inu i njezine dioničare. Bez takvog suvislog plana mi smo za isplatu dividende', rekao nam je predsjednik Uprave jednog od fondova.

Od dvije milijarde kuna dividende 981,6 milijuna kuna pripalo bi MOL-u, 897 milijuna kuna otišlo bi u državni proračun, a mirovinski fondovi ukupno bi dobili 74 milijuna kuna

Prema najnovijoj analizi investicijske kuće InterCapital, to će dioničarima donijeti 200 kuna po dionici.

Otkad je MOL stekao udio iznad 40 posto u Ini, dividenda je isplaćena dva puta. U 2013. je iznosila 34,36 kuna po dionici, a u 2011. je iznos od 48,05 kuna po dionici. U 2008., prije povećanja MOL-ova udjela, Ina je isplatila 15 kuna po dionici.

Prema konsolidiranim izvještajima, na kraju rujna 2014. Ina je raspolagala s 288 milijuna kuna gotovine, odnosno 524 milijuna kuna ako se uračuna kratkotrajna financijska imovina, što bi odmah moglo poslužiti za isplatu dividende. Za isplatu ostatka Ina će se vjerojatno morati dodatno zadužitiističe se u analizi Intercapitala.

Skupština dioničara najranije u siječnju

Uprava Ine, nakon što je dobila prijedlog MOL-a, nema definiran rok u kojem mora donijeti odluku o sazivanju izvanredne skupštine. Dobra poslovna praksa je ta da to bude u roku od 15 dana. Kako neslužbeno doznajemo, sljedeća sjednica Uprave planirana je za 3. prosinca i moguće je da će na njoj biti donesena odluka. Nakon objave poziva dioničarima u Narodnim novinama treba proći 37 dana kako bi se skupština i održala. U tom slučaju to bi se moglo desiti početkom ili sredinom siječnja.