ZLATNA ŽILa U SUSJEDSTVU

Hvali li se Vučić s pravom? Srbija je puna nalazišta zlata, pogledajte gdje i tko sve kopa

29.01.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna objavljeno da je na lokalitetu Čoka Rakita u općini Žagubica u istočnoj Srbiji pronađeno ležište zlata, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je otkriveno još jedno nalazište za koje se smatra da je među 100 najvećih u svijetu, javnost u susjednoj zemlji se pita koliko uistinu ovog plemenitog metala ima u Srbiji te kakve koristi mogu imati od toga

U ministarstvu rudarstva i energetike za Euronews Srbija kažu da čak 16 tvrtki trenutno provodi geološka istraživanja u potrazi za zlatom, a kopanjem ruda bave se tri firme.

Osim kineske tvrtke Serbia Zijin Mining, koja eksploatira bakar i zlato u rudniku Čukaru Peki, još jedna kineska tvrtka, Serbia Zijin Copper, radi to na području Velikog Krivelja, Borske reke, Cerova, Čoka Marina, u Boru, Severni i Majdanpeku, gdje se kopaju rude bakra, zlata i srebra. Prema podacima ministarstva rudarstva, zlato se, uz rude olova, cinka i srebra, eksploatira i u rudniku Lece, točnije na ležištima Jezerina i Šuta rasovača.

No rude na lokalitetu Čoka Rakita u općini Žagubica otkrivene prošlog tjedna, prema prvim rezultatima tehnoloških ispitivanja, navodno nude mogućnost proizvodnje čistog koncentrata zlata, uz ukupnu iskoristivost veću od 93 posto. Taj je rudnik otkrila tvrtka Dundee Precious Metals Inc. (DPM) u sklopu projekta Timok Gold.

Čoka Rakita nalazi se tri kilometra jugoistočno od projekta Timok Gold, a na 517 metara dubine nađeno je 63,46 grama po toni zlata (Au) i 0,11 posto bakra, kažu iz DPM-a.

Rudarenje u Srbiji Izvor: EPA / Autor: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

'Preliminarni metalurški testovi ukazuju na to da je izdvajanje zlata veće od 93 posto. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu', naveli su analitičari iz investicijske grupe Stifel. Bušenje je, dodaje se, obavljeno u četvrtom kvartalu 2022. U isto vrijeme analitičari kompanije Canaccord Genuity kazali su da 'stvari postaju jako slatke u Čoki Rakiti'.

'Ulagači će se možda sjetiti da ih DPM nije uspijevao uvjeriti u isplativost projekta na Timoku, ali ovo će im povećati šanse', dodaju iz Canaccorda.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladimir Simić za Euronews Srbija komentira da od trenutka pronalaska do eksploatacije mora proći od pet do 10 godina, što se na većim ležištima podiže na period od 10 do 15 godina.

Kaže kako je korist za državu i građane višestruka jer država naplaćuje određene naknade prilikom postupka istraživanja, a u slučaju eksploatacije tvrtke plaćaju naknadu za korištenje mineralne sirovine koju dijele država i lokalna samouprava.