INTERVJU: JOSIP KOKANOVIĆ

Trgovci zlatom trljaju ruke: 'Sve više Hrvata ulaže u poluge i zlatnike. Samo kod nas lani je kupljeno čak pet tona. Kad se vidi koliki je povrat...'

06.01.2023 u 10:26

Bionic
Reading

U Hrvatskoj raste potražnja za investicijskim zlatom, a prema podacima Centra zlata, samo lani je kupljeno između 4,5 i pet tona. Kod nas je PDV na investicijsko zlato ukinut tek 2013. godine pa je ovaj oblik ulaganja u Hrvatskoj relativno nov, no sve više Hrvata sigurno utočište za svoj novac traži upravo u zlatu

Tvrdi to Josip Kokanović, operativni direktor Centra zlata, s kojim smo razgovarali o tome kakav je interes hrvatskih građana za ulaganje u tu plemenitu kovinu, koji su glavni rizici i prednosti takvog ulaganja te kakva su očekivanja za ovu godinu.

Koliko su hrvatski građani zainteresirani za ulaganje u zlato?

U Hrvatskoj svjedočimo velikom rastu potražnje za investicijskim zlatom u obliku zlatnih poluga i zlatnika, tako podaci Centra zlata pokazuju da je u našoj zemlji tijekom 2022. godine kupljeno između 4,5 i pet tona zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna. To predstavlja porast potražnje veći od 120 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, Hrvati i dalje manje ulažu u zlato od nekih drugih naroda u razvijenijim zemljama poput Njemačke i SAD-a, u kojima je ono znatno popularniji oblik dugoročne štednje. To je tako jer je kod nas ovaj oblik ulaganja relativno nov, a i PDV na investicijsko zlato ukinut je tek 2013. godine. No pozitivni pomaci su vidljivi i sve više Hrvata sigurno utočište za svoj novac traži upravo u zlatu.

Na koje se sve načine može investirati u zlato?

U zlato je moguće ulagati na više načina, no onaj najpopularniji i daleko najjednostavniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji su klasificirani kao investicijsko zlato. To je jedini način ulaganja u zlato koji je u potpunosti oslobođen svih poreza te ulagaču daje visoku dozu neovisnosti o financijskom sustavu i državi jer je fizičko zlato lako prenosivo i jednostavno za skladištenje.

Osim kupnje investicijskog zlata, u zlato je moguće ulagati kupnjom udjela ETF fondova vezanih uz zlato te špekuliranjem na financijskim tržištima koristeći razne financijske izvedenice. Ipak, takvi oblici ulaganja nisu pretjerano popularni zbog poreza i složenosti te činjenice da ulagač takvim ulaganjem ne dolazi u posjed pravog predmeta.

Koje su prednosti ulaganja u investicijsko zlato?

Najveća prednost je visok prinos koji donosi. Naime cijena zlata u eurima u proteklih dvadeset godina narasla je za više od 400 posto, što je u prosjeku na godišnjoj razini iznosilo oko 8,5 posto. Kada se to usporedi s drugim oblicima ulaganja, ali i mizerno niskim kamatnim stopama na štednju koje nude banke, jasno je zašto se rastući broj štediša okreće upravo zlatu.

Osim visokog povijesnog prinosa, prednosti investicijskog zlata su te što je u potpunosti oslobođeno svih poreza prilikom kupnje i prodaje, lako je prenosivo i jednostavno za skladištenje, dostupno je svima bez obzira na platežnu moć te je vrlo likvidno, odnosno lako zamjenjivo za gotovinu.

Koji su u 2022. bili najtraženiji proizvodi iz asortimana Centra zlata?

Među manjim kupcima najtraženiji su zlatnici, pogotovo najpopularniji europski zlatnici Bečki filharmoničari austrijske državne kovnice. Naravno, uz njih su tu tradicionalni zlatni dukati s licem cara Franje Josipa I, a koji se na našim prostorima koriste već generacijama.

Što se većih kupnji tiče, kupci se većinom odlučuju za zlatne poluge njemačkih ili švicarskih proizvođača, a sve su popularniji unity kompleti većeg broja poluga od jednog grama, koji investitorima daju dobar balans cijene i likvidnosti, jer je komplete moguće po potrebi nadopunjavati, odnosno prodavati.

Koliki su troškovi ulaganja u investicijsko zlato i kako se određuju?

Svaki proizvod investicijskog zlata ima svoju jasno naznačenu kupovnu i otkupnu cijenu. Kao što mjenjačnice valuta nude kupovni i otkupni tečaj, tako i trgovci zlatom imaju dvije cijene i njihovom razlikom financiraju svoje poslovanje. Što je proizvod veći, to je razlika u postotku manja, a ona se u pravilu kreće između jedan i pet posto. Taj je trošak prihvatljiv investitorima jer računaju na to da će ga rast cijene zlata u dugom roku višestruko nadmašiti, što je u prošlosti bio slučaj.

Same cijene poluga i zlatnika temelje se na aktualnoj burzovnoj cijeni zlata, odnosno mijenjaju se doslovce svakih pet minuta kako bi se uskladile s najnovijim informacijama s tržišta.

Koji su glavni rizici ulaganja u zlato i kako ih ulagači mogu ograničiti?

Kao i kod svakog ulaganja, postoji rizik pada cijene, pogotovo u kratkom roku, što investitoru može stvoriti privremeni gubitak. No na zlato treba gledati isključivo kao na dugoročno ulaganje ili štednju, tako da se takvi padovi cijena u pravilu u dugom roku nadoknade. Zlato je za one koji žele sačuvati kupovnu moć u dugom roku, a ne za one koji žele zaraditi špekuliranjem u kratkom roku.

Također, postoji rizik kupnje lažnog zlata, ali taj je rizik jako jednostavno mitigirati kupnjom investicijskog zlata kod provjerenih trgovaca poput Centra zlata, ovlaštenih distributera najvećih europskih privatnih i državnih kovnica, te koji svaki komad zlata testiraju suvremenim uređajima. Uz to, za kupce dodatnu razinu sigurnosti predstavljaju certifikati autentičnosti koje izdaju takvi trgovci.

Kakva su vaša očekivanja za zlato u 2023.?

Iako je u pravilu teško predvidjeti kretanje cijene zlata u kratkom roku, možemo analizirati faktore koji utječu na nju, a u 2023. godini oni će biti prisutni. To je prije svega nastavak vrlo visoke inflacije koja pogađa svijet i koja se neće brzo zaustaviti. Uz to, sve je jasnije to da razvijeni svijet klizi u novu recesiju, a cijena zlata je u povijesti rasla najviše upravo za vrijeme ekonomskih kontrakcija.

S tim na umu, vjerujem kako je izgledno da će cijena zlata rasti u 2023. godini. No ono što je puno važnije za štediše jest da, ako je vjerovati povijesnim podacima, možemo očekivati rast cijene zlata u narednih deset godina.