MINISTAR POSLODAVCIMA

'Hvala što nam dajete plaću'

29.01.2013 u 17:33

Bionic
Reading

Investicije su postale mantra naše ekonomije. Poduzetnici okupljeni na ručku Hrvatske udruge poslodavaca na kojem je gost bio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručili su da razgovaraju s drugim ministrom ove Vlade, a četvrtim u zadnjih četiri godine uvijek o istim preprekama. Sastavljaju i drugi Katalog investicija premda se ništa nije promijenilo, a samo broje sve negativnije rezultate

'Više nemamo prostora i luksuza pričati o tome', poručili su poduzetnici koji su ministra Vrdoljaka zasuli pitanjima o projektima koji su zapeli na relaciji ministarstva - lokalne zajednice, poput megaulaganja Tomislava Antunovića i njegovih stranih partnera koji bi na poluotok Oštricu kraj Šibenika rado uložili 500 milijuna eura. Projekt je zapeo jer se protivi gradsko vijeće Šibenika koje bi radije na Oštrici imalo 'zaštićeni krajobraz' umjesto dva hotela s pet zvjezdica, 180 vila za prodaju i golf igrališta.

'Ili autocesta ili zastoj u kružnom toku'
'Hrvatska će ili ići autocestom ili će zapeti na kružnom toku u otporu prema promjenama i pobjedi depresije u društvu', citat je iz govora Ivice Mudrinića, predsjednika HUP-a, koji je napisao još 2003, a sada pred sličnim auditorijem ponovio. Crni scenarij koji je predvidio prije deset godina govori o prezaduženosti, otporu prema reformama, propuštenim prilikama za privatizaciju… Ta crna prognoza iz 2003, koja se većim djelom pokazala točnom 2013. natjerala je glavnog gosta ministra Vrdoljaka da se poduzetnicima obrati iskreno i otvoreno.

'O investicijama pričamo kao da je to neko čudo koje će pasti s Marsa i popraviti naš život, ali investicija nije i ne treba biti fokus i usmjerenje, nego je to posljedica nečijeg kvalitetnog rada', rekao je Vrdoljak. Zato se, kako kaže, nijedan lokalni čelnik ne smije hvaliti dovođenjem ulagača jer mu je to posao. Ono što se treba raditi je popraviti uvjete za poslovanje, a to će Vrdoljak pokušati izmjenama Zakona o radu i boljom cijenom energenata.

Najskuplji plin u Europi
Trenutačno hrvatska industrija plaća cijenu plina od 3,95 do 4,92 kune po kubičnom metru ovisno o regiji i distributeru, ali to je u oba slučaja najskuplja cijena plina u Europi. Vrdoljak si je u zadatak stavio da spusti te cijene na dvije kune po kubnom metru najkasnije do listopada 2014.

'Samo ta cijena dovela bi do 500 milijuna kuna dobiti u HEP-u ili 100 milijuna kuna dobiti u Petrokemiji, što bi se na kraju pretvorilo ili u investicije ili u niže cijene energije i gnojiva', kazao je Vrdoljak.

Napomenuo je da je cijena proizvodnje plina s transportom oko 1,2 do 1,5 kune po kubičnom metru i zato nema razloga da ga HEP plaća 3,04 kune, kao što to radi sada. Za rušenje cijene plina presudno je dovesti na tržište tri jaka igrača, poput Gazproma ili Katarana u LNG projekt, udružiti 36 distributera koji posluju na domaćem tržištu u veće grupe te sklopiti partnerstvo s Inom koja bi dvije milijarde prostornih metara koje crpi u Hrvatskoj trebala ostavljati na domaćem tržištu. To je projekt na kojem će Vrdoljak osobno inzistirati, kao i na projektima 'fasadizacije', koji nije otišao u zaborav.

'Zahvaljujem vam što nam dajete plaću i što hranite svoje djelatnike', riječi su kojima je Vrdoljak oduševio poduzetnike. Na novinarski zahtjev da komentira pad industrijske proizvodnje ministar je rekao da je uvjeren da će taj pokazatelj biti na nuli do kraja godine te da će ostali fundamenti utjecati na rast gospodarstva, a također je istaknuo da ne vjeruje u prognoze Ekonomskog instituta Zagreb da će BDP pasti za 0,2 posto. Ponovio je svoj stav protiv poreza na nekretnine rekavši da ne vidi kako bi takav porez mogao pozitivno utjecati na rast gospodarstva.