OHRABRUJUĆE BROJKE

HUT: Hrvatska je turistički pobjednik na Mediteranu

06.08.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj bolja je od one u najsigurnijim EU članicama, a prema dolascima i noćenjima Hrvatska se može smatrati turističkim pobjednikom na Mediteranu, ističe se u publikaciji Croatia Tourism & Travel Hrvatske udruge hotelijera

Podaci HUT-a koju se svakodnevno ažuriraju na web stranici www.croatiacovid19.info pokazuju da je u posljednjih tjedan dana broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom smanjen 16,7 posto. Uz epidemiološku situaciju po regijama, HUT sada prati svakodnevno i situaciju u županijama, a dodana su i dva nova pokazatelja - omjer aktivnih slučajeva oboljelih na 100.000 stanovnika (A100I*) te omjer aktivnih slučajeva oboljelih na 100.000 ljudi iz cjelokupne populacije, odnosno ukupnog broja stanovnika i turista koji na tom području borave u određenom trenutku (A100P*).

U HUT-u naglašavaju da je posebno dobra situacija u ključnim turističkim destinacijama na obali i priobalju, gdje je u razdoblju od 28. srpnja do 5. kolovoza zabilježen pad broja novih slučajeva za 6 posto.

Na sjevernom dijelu obale od početka ovoga tjedna zabilježena su ukupno svega 3 nova slučaja, a na južnom dijelu obale njih 6, izuzevši manje žarište koje se aktiviralo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kontinentalnom dijelu koje bilježi neznatan turistički promet. Takva epidemiološka situacija bolja je od one u najsigurnijim EU članicama.

Najljepše plaže na Jadranu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji njemački Robert Koch institut je u redovnom ažuriranju liste zemalja sigurnih za putovanje, 31. srpnja, Hrvatsku ostavio na listi preporučenih destinacija za ljetni odmor svojih građana. Hrvatska je i dalje na listi sigurnih zemalja UK-a, kao i ostalih važnih emitivnih tržišta poput Austrije i Slovenije.

U HUT-u napominju da u gotovo šest mjeseci otkada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze Covid-19 još nema službenih informacija da se ijedan strani državljanin zarazio u komercijalnom smještaju u Hrvatskoj.

U srpnju je u Hrvatskoj ostvareno 2,44 milijuna turističkih dolazaka i 18,6 milijuna noćenja što predstavlja 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine. Zahvaljujući tim brojkama Hrvatska se u srpnju može smatrati turističkim pobjednikom na Mediteranu, zaključuju u HUT-u.

Početak kolovoza daje naslutiti još bolje rezultate. U prvih pet dana na razini cijele Hrvatske ostvareno je više od 573.000 turističkih dolazaka (58,15 posto u odnosu na prošlu godinu) i gotovo 4 milijuna turističkih noćenja (69,24 posto u odnosu na prošlu godinu).

Najviše stranih gostiju od početka godine stiglo je iz Njemačke (950.462) pa onda iz Slovenije (757.667), Poljske (340.802), Češke (307.202) i Austrije (294.561). Najposjećenije destinacije su Vir, Rovinj, Medulin, Crikvenica i Poreč.