nema odgode

HUP traži nastavak investicija iz EU-ovih fondova, predlaže se hitna odluka

17.04.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže hitno donošenje Vladine odluke kojom se odobrava nesmetani nastavak investicijskih projekata iz EU fondova, priopćili su u četvrtak iz HUP-a.

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove EU-a Ana Fresl podsjeća da je ministar gospodarstva Darko Horvat jučer izjavio da Vlada nije obustavila postupke javne nabave te da se ne zaustavljaju projekti koji su u određenoj fazi izvodljivosti niti projekti koji će se financirati sredstvima EU fondova, a nastavno na Odluku Vlade o ograničenom korištenju sredstava državnog proračuna te privremenoj suspenziji svih javnih nabava.

"Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra izjavu vrlo pozitivnom i važnom. Stopiranje ili usporavanje javne nabave za projekte sufinancirane iz EU može dovesti do smanjenja investicija, kašnjenja u provedbi projekata i neostvarenja rezultata projekata, čime bi došlo do negativnih efekata na gospodarstvo Hrvatske. Upravo suprotno, važno je nastaviti ulaganja u investicijske projekte koji i jesu generator razvoja i oporavka. Stoga HUP predlaže hitno donošenje službene Odluke Vlade RH kojom se odobrava nesmetani nastavak investicijskih projekata iz EU fondova", zaključuje Fresl.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić istaknuo je u petak da projekti koji se financiraju iz europskih fondova idu dalje i da njihova provedba nije upitna, a u iduće tri godine korisnicima i poduzetnicima bi trebalo isplatiti više od 53 milijarde kuna.

"Europski fondovi idu dalje i njihova provedba nije upitna", izjavio je Pavić na konferenciji za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje je predstavio mjere, odnosno paket pomoći namijenjen korisnicima fondova EU-a koji su izravno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom.

Po podacima koje je iznio, aktualna je Vlada podigla stopu ugovorenosti projekata iz EU-u fondova s 9 na 90 posto, pri čemu je isplaćeno 34 posto sredstava.

To znači da od 10,7 milijardi eura omotnice još imamo za isplatiti 7,1 milijardu eura, odnosno više od 53 milijarde kuna za postojeće i još nešto budućih ugovora, a to će korisnicima i poduzetnicima biti isplaćeno u iduće tri godine, rekao je Pavić.