KRITIKA NA PRORAČUN

HUP: smanjenje rashoda nije dovoljno

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2012 16:11
  • Objavljeno 13.02.2012 u 16:06
Proračunska sjednica Vlade (7)

Proračunska sjednica Vlade (7)

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Vladin prijedlog državnog proračuna za 2012. godinu Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra dobrim korakom u nužnom smanjenju javne potrošnje i smanjenju nameta na gospodarstvo, no ocjenjuje da je predloženo smanjenje proračunskih rashoda preblago te da su rokovi za usklađivanje s predloženim izmjenama u poreznom sustavu nedostatni, a nažalost i štetni po gospodarstvo.

"Iznenađeni smo činjenicom da je unatoč najavama smanjenja državne potrošnje od gotovo pet milijardi kuna, kojeg nam je Vlada prezentirala u dokumentu s mjerama i smjernicama za izradu proračuna za 2012. godinu, u konačnom prijedlogu proračuna smanjenje mnogo skromnije i iznosi tek 3,4 milijarde kuna", priopćili su iz HUP-a.

HUP smatra da bi smanjenje proračunske potrošnje trebalo biti značajnije te da se ovakvim skromnijim smanjenjem neopravdano izlažemo rizicima probijanja proračunskog deficita iznad željenih 2,8 posto, što bi mogle zamjeriti kreditne agencije i financijska tržišta.

Također, u HUP-u kažu kako nikako ne mogu biti zadovoljni rokovima koje je Vlada postavila za usklađivanje s poreznim izmjenama.

Primjerice, nova stopa PDV-a mora se početi primjenjivati već za dva tjedna kada se ukida i mogućnost odbijanja pretporeza za nabavku službenih vozila.

Smatraju i da se novi porez na isplatu dividendi de facto primjenjuje retroaktivno, što poduzetnicima znatno povećava troškove i remeti postavljene poslovne planove i kalkulacije.

HUP upozorava da takve hitne izmjene poreznih obveza bez primjerenih rokova za prilagodbu šalju lošu poruku ulagačima.

S druge strane, kažu u HUP-u, novi nameti gospodarstvu vremenski nisu usklađeni s nekim pozitivnim rasterećenjima.

Tako smanjenje stope doprinosa za zdravstvo stupa na snagu 1. svibnja, dok je oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit pomaknuto za sljedeću godinu.

"HUP može samo još jednom ponoviti da su nam potrebni dublji rezovi i konačna provedba dugo odgađanih reformi te još značajnije rasterećenje i pomoć gospodarstvu. Uvjereni smo da bez toga, usprkos dobrom smjeru Vladinih mjera, nema izlaska iz krize i gospodarskog rasta", kažu u udruzi poslodavaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi