poslodavci zabrinuti

HUP hitno traži subvencije kao u koroni: 'Ugroženo je pola milijuna radnih mjesta. Najesen će biti kasno!'

08.06.2022 u 13:20

Bionic
Reading

U srijedu je na snagu stupila vladina uredba koja je donijela nove cijene goriva. Što će se dogoditi nakon što je Vlada snizila marže i trošarine distributerima i treba li uvesti subvencije za radna mjesta po uzoru na one uvedene za vrijeme korona krize, u N1 studiju uživo komentirao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić

Distributeri najavljuju nestašice goriva, te navode kako bi bilo učinkovitije da se cijene reguliraju subvencijama, umjesto smanjenjem marži. Kako navodi Zorić, izgledno je da do toga neće doći.

“Ne znam njihove razloge, ali mislim da nestašice neće biti. Pitanje je samo po kojim cijenama ćemo imati energente, naročito gorivo i plin. Energije u svijetu ima dovoljno, ako ne ruske, onda na drugim stranama”, navodi Zorić, javlja N1.

Mnogim poduzetnicima u ovom sektoru, kaže, bilo je teško i prije smanjenja marži.

“Samo se od marži teško živi kada otplate sve ostale troškove. Velike kompanije imaju puno jači lanac opskrbe tržišta. Ipak, nikome neće biti lako. Mjera je prije svega prilagođena građanima. Ako se ne pomogne gospodarstvu da održi konkurentnost, onda će doći do smanjenja rasta i posljedično svega što iz toga slijedi”, rekao je.

Kako navodi, nisu svi poduzetnici uključeni u vladin paket mjera.

“Mjere se odnose samo na one poduzetnike kojima je energija nekakvo pomoćno sredstvo za rad, kao grijanje… Ipak, da se mjere nisu uvele, cijene bi bile puno više”, kaže.

‘Trebaju nam subvencije, i to odmah’

Kako navodi, HUP traži subvencije za radna mjesta po uzoru na one u koroni i to odmah. Tvrdi da je ugroženo pola milijuna radnih mjesta, a najesen će biti kasno.

“Trebalo bi racionalni i smisleno gurati subvencije u one tvrtke koje su značajnije u gospodarskom lancu. Ako ključni igrači ispadnu, posljedice će biti mnogo teže. O reformama se puno govori, ali one ne dolaze preko noći”, rekao je.

Treba se raditi po modelima koji su postojali u vrijeme pandemije. I te su mjere imale racionalni element u kojem je vlada odvajala sredstva. Tvrtke moraju održati poslovanje da bi se cijeli sustav održavao. Ako do toga ne dođe, uslijedit će velike posljedice”, rekao je Zorić.

Kaže, većinu hrvatskog gospodarstva čine male tvrtke.

“To su mikrotvrtke koje broje od jednog do sto zaposlenika i oni su najranjiviji. Time će postojati pola milijuna ljudi kojima su ugrožena radna mjesta”, navodi.