U MREŽI PRVOG

Predsjednik ceha: Ribarima neisplativ izlazak na more, gorivo lani 3,5 kuna, a danas 9,5 kuna

07.06.2022 u 09:15

Bionic
Reading

Zahvaljujući Vladinoj intervenciji, od srijede će gorivo biti jeftnije. Naime, Vlada je donijela uredbu kojom se smanjuju trošarine i ograničavaju marže. Nova cijena eurodizela bit će 13 kuna i 8 lipa, a danas je 13 kuna i 14 lipa. Eurosuper 95 bit će jeftiniji za 36 lipa, odnosno za litru će trebati izdvojiti 13 i pol kuna. Bez Vladinih mjera gorivo bi od sutra bilo znatno skuplje - litra eurodizela čak 15 kuna i 80 lipa, a samo nekoliko lipa manje bio bi eurosuper. Plavi dizel, unatoč mjerama, poskupjet će za 20 lipa

Predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Antonio Šunjić rekao je da pozdravlja Vladine mjere i da se nada kako neće stati na tome.

- Cijena od 9,50 kuna za nas je još uvijek velika, neizdrživa i nemamo razloga za izlazak na more. Prošle godine cijena je bila 3,50 kuna, bili smo rentabilni, ove godine je 9,50. Neisplativost je krenula čim je gorivo prešlo 5,50-6 kuna. Sve je to preživljavanje i radi toga što na svakom brodu imaju četiri čovjeka, a na plivaricama osam ljudi, rekao je Šunjić u emisiji HRT-a U mreži prvog.

odao je da je riba sitno poskupjela jer naš standard ne dopušta neko golemo poskupljenje.

- Riba bi trebala poskupjeti onoliko puta koliko je poskupjelo gorivo. Trebali bismo se izjednačiti s europskim tržištem gdje je riba 2-3 puta skuplja nego kod nas, istaknuo je Šunjić.

Predsjednik Udruge hrvatskih javnolinijskih prijevoznika Hrvoje Meštrović rekao je da njima Vladina mjera nije pomogla.

- Prijevoznici su bili u poziciji da su trošarine bile povrat. Sada kada su te trošarine smanjene, nama je povrat manji. Istovremeno marže koje su nam dobavljači prije davali sada ih nemamo. Znam da je za građane ovo dobra mjera i politički ispravna, ali za prijevoz je pogubna jer umjesto da se išlo u smjeru da nam se kao i ribarima omogući jeftinije, imamo situaciju da nam je gorivo svakim danom skuplje, rekao je.

Brkić: Vlada radi što u ovom trenutku može

Profesor ekonomije na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić, rekao je da su mjere razumljive.

- Moramo znati da su veliki problemi na relaciji bogati - siromašni. Teško je sve izbalansirati, pogotovo što rješavanje problema ne može biti riješeno monetarnom politikom. S obzirom na to da je situacija izvanredna, Vlada radi što u ovom trenutku može i što rade manje više sve vlade. Ne vidim da ima većeg manevarskog prostora u ovom trenutku, rekao je istaknuvši da nije za zadiranje u PDV.

- Ja sam zagovornik koliko ciljeva toliko poreznih mjera, rekao je te dodao da smanjivanje PDV-a nije utjecalo na cijenu hrane.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić, rekao je da PDV mora ostati jer je to porez koji zahvaća sve.

- Mi smo za linearni pristup koji se pokazao dobrim i odgovornim od strane vlade jer nismo napravili ekshibicije kao neki naši susjedi. Išli smo da marže držimo koliko je moguće, a nismo neskloni tome da kada na razini EU-a budu razgovori o minimalnim trošarinama da se pridružimo zemljama koje će ukinuti taj cenzus, rekao je.

Na pitanje kako pomoći prijevoznicima i ribarima, rekao je kako su to specifične djelatnosti, te da je uvjeren da će ministar financija i vlada naći načina kako im pomoći.

Milatić: Treba naći načina kako pomoći specifičnim djelatnostima

Šunjić je istaknuo kako bi im dobro došla mjera subvencioniranja ulaznih troškova vezano za plin, struju, vodu i gorivo, "gdje bi se ta cijena primakla našoj psihološkoj od 6 kuna".

Rekao je i kako veći brodovi preko 22-23 metra ne plove jer su veliki potrošači.

- Ljetno doba 24 sata 1300 litara goriva. Teško je taj novac zaraditi i tu ribu uloviti, istaknuo je.

Kad je riječ o prijevoznicima Meštrović je rekao kako imaju dva-tri rješenja.

- Kada bi dobili plavi dizel to bi bilo vrlo efikasno da se brzo pomogne. Druga prava mjera je u tijeku, ali se sporo rješava, a to je uvođenje javne usluge u cijeloj državi. Vlada je pripremila sredstva i apsurdno je da se u ovoj krizi ne pokreće. A treća stvar je da se na razini države uvede jedinstvena mjesečna karta kao što su Nijemci napravili. Pokaz za devet eura i vozite se gdje želite, rekao je.

Istaknuo je kako je jedan od izlaska iz ove krize da se smanji potražnja za gorivom i da ljudi koriste što više javni prijevoz.

- On je pravi moment za smanjenje zagađenja, potrošnje goriva i navika u našem društvu, rekao je.

Rekao je i kako je jučer bio na sastanku u ministarstvu prometa te da su rekli da aktivno rade na tome.

Dodao je kako bi to vrijedilo za dnevne migracije, a ne za međugradski prijevoz.

- Ako vlada ima sposobnost da osigura i između velikih gradova dapače, ali primarno govorimo o dnevnom ritmu gdje je najveća potreba građana.

Milatić je rekao kako ne vidim razloga da to ne bi prošlo, ali da treba naći načina kako pomoći specifičnim djelatnostima.