Statističari objavili:

Hrvatsko gospodarstvo u drugom kvartalu poraslo 2,9 posto, više od očekivanja analitičara

Hrvatsko gospodarstvo i dalje raste

Hrvatsko gospodarstvo i dalje raste

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je hrvatski bruto domaći proizvod u drugom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine. To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini. Analitičari RBA banke očekivali su rast od 2,8 posto

Najveći doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza koji je porastao 5,6 posto, pri čemu je izvoz roba porastao 7,1, a izvoz usluga 4,3 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 4,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 2,9, a usluga za 13,9 posto. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan.

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prvi kvartal, kada je skočila 3,9 posto.

Ponešto je usporio i rast državne potrošnje, na 2,5 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 2,8 posto.

  • +6
  • +3

Izvoz i dalje gura gospodarstvo naprijed

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u drugom tromjesečju 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,5 postotnih bodova sporiji rast nego u prvom kvartalu ove godine.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 1,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2017. realno porastao za 2,8 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!