CEIZ INDEKS

Usporen rast BDP-a u drugom tromjesečju, hoće li ga svjetsko srebro u nogometu pogurati?

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 19.07.2018 13:49
  • Objavljeno 19.07.2018 u 13:49
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa za svibanj očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je blago usporavanje u odnosu na rast od 2,5 posto u prvom tromjesečju

CEIZ indeks je u svibnju ove godine zabilježio rast vrijednosti od 0,23 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Ujedno, vrijednost indeksa u svibnju bila je i za 0,12 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2018. godine, objavili su u utorak iz EIZ-a.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji u drugom tromjesečju na neznatno nižoj razini u odnosu na prvo tromjesečje, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 2,5 posto. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u svibnju bila niža u odnosu na isti mjesec prošle godine, možemo zaključiti da neznatno jačanje ekonomske aktivnosti sredinom drugog tromjesečja nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u drugom tromjesečju prošle godine", navode iz EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je tek blago usporavanje stope rasta BDP-a od 2,5 posto ostvarenih u prvom tromjesečju.

Desezonirani podatci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju ove godine porastao za 0,8 posto, ističu iz EIZ-a.

Kako bi se s većim stupnjem pouzdanja moglo donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj, napominju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

  • +5
  • +2

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!