CRNI SCENARIJ

HNB upozorava: Skok cijene nafte iznad 100 dolara zaustavio bi rast hrvatskog BDP-a

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.08.2018 18:29
  • Objavljeno 08.08.2018 u 18:29
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Nakon što su početkom tjedna stupile na snagu američke sankcije prema Iranu, cijene nafte opet su krenule prema gore. U utorak je cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla 42 centi posto na 74,17 dolara, a na američkom za 30 centi 69,31 dolar

Francuska banka Société Générale objavila je da je trenutno tržište dobro opskrbljeno, ali i naglasila da će zbog 'sankcija u Iranu tržišta ostati bez milijun barela nafte dnevno'. Tako će tržišta imati malo slobodnih kapaciteta potrebnih za rješavanje nepredviđenih poremećaja, smatraju u Societe Generale.

Poskupljenje nafte već je značajno utjecalo na rast inflacije u Hrvatskoj, a daljni rast cijena mogao bi imati negativne posljedice po gospodarsku aktivnost, smatraju u Hrvatskoj narodnoj banci, čiji analitičari su razradili nekoliko scenarija utjecaja cijene sirove nafte na naše gospodarstvo.

U analizi objavljenoj u publikaciji o makroekonomskim kretanjima naglašava se da je rast cijena nafte prvenstveno posljedica ostvarenoga i očekivanog smanjenja ponude tog energenta na svjetskom tržištu.

Među glavnim činiteljima koji su pridonijeli rastu cijena sirove nafte ističu se usklađenost ponude zemalja OPEC-a s dogovorenim intenzitetom smanjivanja proizvodnje sirove nafte, geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, višemjesečno smanjivanje zaliha sirove nafte u SAD-u, pad proizvodnje sirove nafte u Venezueli zbog vrlo snažne političke i ekonomske krize te ponovno uvođenje gospodarskih sankcija Iranu od strane SAD-a.

Analitičari HNB-a testirali su neutralni, pesimistični i optimistični scenarij kretanja cijena nafte u razdoblju od lipnja 2018. do kraja 2021. godine.

Scenariji HNB-a o utjecaju cijena nafte na BDP

Scenariji HNB-a o utjecaju cijena nafte na BDP

Izvor: HNB / Autor: Hrvatska narodna banka

Neutralni scenarij predviđa cijenu sirove nafte u skladu s onom iz terminskih ugovora na tržištu iz svibnja 2018., pesimistični predviđa rast cijena nafte do 112 dolara, a optimistični pad na 50 dolara.

U slučaju neutralnog scenarija rast BDP-a bi bio niži za 0,5 postotnih poena u odnosu na osnovni scenarij (cijene nafte iz ožujka 2018.).

Manje vjerojatna putanja cijene nafte iz pesimističnog scenarija rezultirala bi znatno nižom realnom aktivnošću u odnosu na osnovni scenarij. U ovoj godini rast BDP-a bi bio usporena za 1,5 postotnih bodova, a u idućoj više od 2 postotna boda.

  • +14
  • +11

Nafta

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Drugim riječima, u slučaju skoka cijene nafte na 112 dolara rast hrvatskog BDP-a bi u 2019. praktički bio zaustavljen.

Za razliku od negativnog utjecaja neutralnog i negativnog scenarija na prognozu realne aktivnosti, optimistični bi scenarij, osim u kratkom roku, imao pozitivan učinak na domaću realnu aktivnost u visini 0,5 postotnih bodova.

Inače, prosječna cijena sirove nafte na svjetskim robnim tržištima u prvih sedam mjeseci 2018. bila je za preko 30 posto viša u usporedbi s istim razdobljem lani.

Prema očekivanjima analitičara Raiffeisen banke prosječna cijena sirove nafte u ovoj godini trebala bi biti 73 dolara po barelu (Brent) odnosno 67 dolara po barelu (WTI).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!