projekt ljudskog glikoma

Hrvatski znanstvenik predstavio najvažnije medicinsko istraživanje od projekta ljudskog genoma

19.10.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Projekt ljudskog glikoma, koji je danas predstavljen u istraživačkom laboratoriju za glikomiku Genos, revolucionarno je istraživanje u tom području nakon projekta ljudskog genoma, pokrenutog krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, a završenog 2000. godine

Iako su svi očekivali da će projekt ljudskog genoma dovesti do značajnih promjena u medicini kako bi se poznavanjem gena mogle razumjeti i bolesti, to se nije dogodilo, ali je došlo do spoznaje da su glikomi ti koji imaju važnu ulogu u procesu otkrivanja i liječenja bolesti.

'Projekt ljudskog genoma treba omogućiti bolje razumijevanje interindividualnih razlika te pridonijeti razvoju personalizirane medicine. No pokazalo se da nam poznavanje ljudskog genoma ne omogućava i razumijevanje glikoma koji je, osim genima, određen okolišem i životnim stilom pojedinca', objašnjava jedan od direktora projekta, predsjednik uprave Genosa i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Gordan Lauc.

Dodaje da su glikani osnovne strukturalne i funkcionalne komponente mnogih proteina, pa se analizom glikana i tzv. glikanskih biomarkera može ukazati na pojavu bolesti puno prije no što se pojave njeni simptomi.

Strukturalna definicija, govori Lauc, svih ljudskih glikana i određivanje varijabilnosti glikana pojedinaca u zdravlju i bolesti postali su realni ciljevi zahvaljujući recentnom razvoju analitičkih metoda. 'Stoga se pojavila potreba za definiranjem programa koji će koordinirati napore pojedinih akademskih i industrijskih laboratorija na ovom području', kaže.

>>> Ovdje pročitajte veliki intervju s Gordanom Laucom

Sve ovo dovelo je do međunarodnog projekta pod nazivom Projekt ljudskog glikoma, koji predvode hrvatski znanstvenici u suradnji sa stotinom njih iz vodećih institucija diljem svijeta. Prvi rezultat istraživanja je GlycanAge, test biološke dobi pomoću kojeg se može saznati stvarna dob ljudskog organizma.

  • +10
Istraživački institut Genos predstavio globalni Projekt ljudskog glikoma Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Test je razvio Genos na temelju analize 40 tisuća ispitanika, a dostupan je za kupnju u Londonu, Pekingu i bolnici Sveta Katarina u Zagrebu, prvoj bolnici u svijetu koja nudi mogućnost analize glikana individualnim pacijentima te stručnu medicinsku interpretaciju i savjete na temelju tog testa. U razvoju su još testovi DiabRisk za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i CardiRisk, pomoću kojeg se na vrijeme mogu otkriti kardiovaskularne bolesti.

Na konferenciji su još prisustvovali Dragan Primorac, koji je istaknuo suradnju Genosa i bolnice Sveta Katarina, te tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, naglasivši važnost inovativnosti za razvoj Hrvatske.

  • +5
Gordan Lauc Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić