ZNANSTVENA STUDIJA

Genosov test biološkog starenja može predvidjeti desetogodišnji rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti

30.05.2018 u 13:44

Bionic
Reading

Jedan od vodećih časopisa za kardiološke bolesti u svijetu 'Circulation Research' objavio je rad Genosovih znanstvenika koji ukazuje na povezanost glikana i rizika za nastanak kardioloških bolesti

. Također, ovaj ugledni časopis, dodatno je u uvodnom editorijalu istaknuo Genosovo istraživanje te predstavio mladog hrvatskog znanstvenika i jednog od prvih autora rada dr.sc. Ivana Gudelja u rubrici Meet the First Authors.

Genosovi su istraživači, u konzorciju s kolegama iz Velike Britanije, otkrili da formiranje lezija u arterijama i subkliničkoj aterosklerozi korelira s nekim tipovima IgG glikozilacije.

Istraživanje je provedeno na kohorti od 2970 žena u dobi od 40 do 79 godina, a mjereno je 76 svojstva IgG glikozilacije koja su povezana s procijenjenim desetogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.  

Istraživanje je pokazalo da četiri mjerena svojstva te  jedna vrsta IgG glikozilacije GlycA može predvidjeti povećani rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti čak i nakon što su uzeti u obzir drugi poznati faktori rizika za nastanak ovih bolesti, što je iznimno važno otkriće s obzirom da su ove bolesti među najraširenijim kroničnim bolestima današnjice s velikim udjelom u smrtnosti.

Ovo je istraživanje također pokazalo da GlycanAge test, koji je već dostupan na hrvatskom tržištu, može mjeriti i navedeni kardiološki rizik. Prema upalnoj teoriji starenja ona je posljedica sve veće osnovne razine upale u organizmu, a kako se upala u bilo kojem organu reflektira i na krv, glikani imaju veću moć mjerenja biološkog starenja cijelog organizma od drugih testova biološke dobi (npr. testa telomera), jer mogu predvidjeti bolesti vezane za starenje, kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne ili neurodegenerativne bolesti.