PANEUROPSKE MIROVINE

Hrvatski mirovinski fondovi uskoro dobivaju konkurenciju iz inozemstva, evo o čemu se radi

15.02.2019 u 21:42

Bionic
Reading

Europska unija već neko vrijeme radi na stvaranju sustava prekogranične mirovinske štednje, koji podrazumijeva uvođenje tzv. paneuropskog proizvoda osobnih mirovina (PEPP). Riječ je novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje dostupne svim građanima Europske unije, koji će se natjecati sa sličnim nacionalnim proizvodima

Prvi koraci na stvaranju paneuropskih mirovinskih proizvoda učinjeni su još 2014. kada je pokrenut konzorcij s ciljem osnivanja paneuropskog mirovinskog programa za znanstvene istraživače. Tako je omogućeno istraživačima koji rade na međunarodnim znanstvenim projektima i često sele iz jedne zemlje u drugu da ostanu vezani uz jedan mirovinski fond.

Nova inicijativa predviđa mirovinske proizvode namijenjene svim građanima Europske unije. 'Radi se o prijedlogu koji će štedišama omogućiti prenosivost po svim zemljama Europske unije, kao i prekogranično upravljanje mirovinskim fondovima od strane društava za upravljanje, a na području EU, te je inicijativa stoga zanimljiva za građane koji određeno vrijeme rade i borave u inozemstvu', ističu iz Udruge koja okuplja hrvatska društva za upravljanje mirovinskim fondovima (UMFO).

Na tržištima zemalja članica već postoje brojni mirovinski proizvodi, ali značajno se razlikuju. Cilj paneuropske opcije je postaviti jednostavniji mirovinski plan s transparentnim troškovima i lakšim prijenosom preko granica.

'Riječ je o proizvodu u koji građani mogu imati povjerenje. Osobni, pouzdan i isplativ mirovinski proizvod, bez obzira u kojoj se državi članici nalazite. PEPP sadrži jasne informacije za štediše i obavezno savjetovanje kako bi točno znali što kupuju i što mogu očekivati', naglašava Sophie in't Veld, izvjestiteljica Odbora za gospodarstvo i financije Europskog parlamenta koji je u rujnu prošle godine izglasao uvođenje PEPP-a.

Paneuropski mirovinski proizvodi imat će iste standardne značajke u cijeloj EU, a moći će ih nuditi brojni pružatelji, među ostalim, osiguravajuća društva, banke, strukovni mirovinski fondovi, investicijska društva i upravitelji imovinom.

  • +9
I mirovinska reforma koja je stupila na snagu početkom godine predviđa jačanaje III. mirovinskog stupa Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Oni će biti dopuna postojećim mirovinskim proizvodima, a djelovat će izvan nacionalnog mirovinskog sustava što znači da se u Hrvatskoj na njih neće primjenjivati odredbe Zakona o mirovinskom osiguranju.

Međutim, uredbom Europskog parlamenta bit će osigurana ujednačena primjena kapitalnih zahtjeva i zahtjeva vezanih uz solventnost, izvještavanje, upravljanje i rizik kako za PEPP proizvode međusobno, tako i za PEPP u odnosu na druge mirovinske, fondovske i osigurateljske proizvode. Također, pružatelji PEPP-a morat će imati odobrenje Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje.

Dolaskom paneuropskih mirovinskih proizvoda proširit će se izbor dobrovoljne mirovinske štednje i za hrvatske građane. Na našem tržištu trenutno djeluje 29 mirovinskih fondova u III. mirovinskom stupu (8 otvorenih i 21 zatvoreni) u kojima štedi 345.000 građana. Otvoreni dobrovoljni fondovi u Hrvatskoj raspolažu s imovinom od 4,1 milijarde kuna, dok je u zatvorenima još 900 milijuna kuna.

S druge strane, inicijativa Europske komisije omogućuje i domaćim mirovinskim društvima da svoje fondove prošire na cjelokupno tržište Europske unije.

'Društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima razmatraju ovu ideju, te od početka prate razvoj inicijative. No ovoj fazi kada još sve smjernice nisu definirane, teško je govoriti o detaljnijim planovima. Hrvatska društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima imaju znanja i iskustva u vođenju, koja bi ih u budućnosti mogla usmjeriti prema razvoju PEEP društva', poručuju iz Udruge za upravljanje mirovinskim fondovima.

Kako bi paneuropski fondovi bili privlačniji štedišama Europska komisija predlaže zemljama da takvim proizvodima odobri povlašteni porezni tretman. Predviđeno je da se porezne olakšice urede na razini svake države članice na način da prekogranični proizvodi imaju iste olakšice kao i ostali postojeći proizvodi na tržištu.

Razvoj paneuropskih mirovinskih proizvoda dio je dugoročne strategije Europske unije usmjerene prema stvaranju jedinstvenog tržišta osobnih mirovina i dovršetku unije tržišta kapitala.