POSLOVANJE U 2018.

Hrvatske banke natukle rekordnu dobit, iako im biznis baš ne cvjeta

08.03.2019 u 17:34

Bionic
Reading

Unatoč povijesno niskim kamatnim stopama, hrvatske banke lani su ostvarile izvrsne rezultate. Ukupna dobit prije poreza skočila je za 44,6 posto, a najveće banke već su najavile isplatu izdašnih dividendi svojim vlasnicima

Nakon nekoliko slabijih godina, u kojima su banke bile izložene značajnim otpisima zbog konverzije švicaraca i sloma Agrokora, u protekloj godini većina njih iskoristila je priliku za maksimiziranje profita.

Prema izvješću HNB-a, banke su za prošlu godinu iskazale dobit prije poreza u iznosu od 5,64 milijarde kuna, što je 1,7 milijardi kuna više nego prethodne godine.

Visoka prošlogodišnja dobit nije proizašla iz redovnog poslovanja, već je prvenstveno posljedica nižih troškova vrijednosnog usklađivanja i rezervacija. Prema podacima Hrvatske udruge banaka (HUB), navedena kategorija troškova smanjena je s 4,3 milijarde kuna na nešto više od dvije milijarde kuna.

Istovremeno, većina je banaka zabilježila slabiji rezultat iz redovnog poslovanja zbog pada kamatnih marži u uvjetima povijesno niskih kamatnih stopa.

U HUB-u ističu da je kamatni prihod smanjen za 20,8 posto, a neto kamatni prihod za nešto manjih 9,8 posto jer je tijekom 2018. još korišten prostor za smanjenje pasivnih kamatnih stopa.

U takvim okolnostima stopa povrata na kapital poslije oporezivanja (ROE) dosegnula je 8,4 posto, što hrvatske banke pozicionira na sredinu globalne liste bankarskih sustava.

Od 21 aktivne hrvatske banke, 17 ih je poslovalo s dobiti, a četiri s gubitkom.

Prve tri banke po veličini imovine generirale su više od 80 posto ukupnog profita. Na vrhu je bila Zagrebačka banka s dobiti prije poreza od 2,1 milijardu kuna, dvostruko više nego prethodne godine. PBZ je zaradio 1,47 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna manje nego 2017. Erste banka za isti iznos povećala je dobit te je ušla u krug 'milijardera'.

Na četvrto mjesto izbila je OTP banka, kojoj je dobit prije poreza uzletjela sa 65,3 milijuna na 260,9 milijuna kuna. Slijedi Raiffeisen s dobiti od 236,8 milijuna kuna, što je znatno manje nego 2017., kada je ostvaren višak od 475 milijuna kuna.

Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB), prošlu godinu završila je s rekordnom bruto dobiti od 182,2 milijuna kuna.

Među četiri banke koje su završile u crvenom, najveći gubitak (24 milijuna kuna) pretrpjela je Croatia banka.

Lani je nastavljen trend smanjenja broja banaka na hrvatskom tržištu. Protekle godine ugašene su njih četiri. Početkom prošle godine u stečaj je otišla Tesla banka, sredinom godine likvidirana je Pomorska banka, u jesen je OTP banci pripojena Splitska banka, a Privrednoj banci Zagreb - Veneto banka.

Unatoč slabijim operativnim rezultatima, vodeće hrvatske banke gotovo cjelokupnu ostvarenu dobit planiraju isplatiti vlasnicima kroz dividendu. Zagrebačka banka nagradit će dioničare iznosom od 1,85 milijardi kuna (5,79 kuna po dionici), a PBZ iznosom od 1,38 milijardi kuna (72,58 kuna po dionici).