BUGARSKA NAJJEFTINIJA

Hrvatska za turiste skuplja od Španjolske, Grčke i Turske

17.07.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Njemački autoklub ADAC je napravio opsežno istraživanje u 50 europskih turističkih mjesta u deset zemalja - Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji i Danskoj

Uspoređivale su se cijene izvanpansionskih troškova jedne obitelji s dvoje djece na godišnjem odmoru. Cijene su podijeljene u četiri kategorije: jelo i piće (tjestenina, Coca-Cola...), shopping (sunčane naočale, japanke...), informacije i slobodno vrijeme (ležaljke na plaži, novine, baterije) te zdravlje i osobna njega (mlijeko za sunčanje, pasta za zube...).

Potrošačka košarica sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je stajala 174,74 eura.

Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, uspjela se 'ugurat' u pet zemalja s troškovima ispod te granice, piše Glas Slavonije

Naime, košarica je u Hrvatskoj stajala 164, u Španjolskoj 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura.

S druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska s ukupnim troškom košarice od čak 223 eura, odnosno oko 100 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 eura skupljom od Hrvatske.

Slijede Italija s 208 eura troškova, pa Francuska (200 eura), Nizozemska (192 eura) i Njemačka (185 eura).

Za našu zemlju kazali su kako je povoljna, kao i Grčka i Španjolska, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca. Čak su i proizvodi za zdravlje i osobnu njegu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cijene, dok su u Baški na otoku Krku te u Umagu bile prosječne, dakle nešto više.

Ipak, uspoređujući najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u - Baški.

U ovom krčkom turističkom mjestu pivo kupili za 1,07 eura, a za što su na francuskoj rivijeri, točnije u mjestu Six-Fours-les-Plages platili nevjerojatnih 6,06 eura ili šest puta više.

Cijeli članak pročitajte OVDJE