konferencija u poreču:

'Hrvatska treba golf turizam zbog njegovih multiplikativnih učinaka'

03.06.2019 u 13:30

Bionic
Reading

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu i Hrvatska ga definitivno treba, jer donosi izrazitu dodanu vrijednost i multiplikativne učinke za razvoj destinacije i omogućuje produljenje sezone, istaknuto je na 4. konferenciji o golf turizmu koja je u ponedjeljak održana u Poreču.

Sudionici konferencije, među kojima su bili direktor Istarske turističke zajednice Denis Ivošević, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Istarskog golf saveza Željko Gucinski i gosti predavači iz Italije i Slovenije ustvrdili su kako najjače turističke destinacije Mediterana svojim primjerima ukazuju da golf ne smije više biti tabu tema te da je vrijeme za realizaciju planova i golf igrališta zacrtanih u Strategiji o razvoju golfa u Hrvatskoj.

Potvrdila su to i iskustva sudionika iz Italije, koji su predstavili odličnu golf destinaciju Grado dok je tijekom rasprave bilo govora i o razvoju golfa u kontinentalnom dijelu zemlje na primjeru Riverside centra u Zagrebu.

"Čak 173 novih igrališta izgrađeno je u 26 zemalja Europi. Hrvatska je na početku razvoja toga sporta te je iznimka u mediteranskom konkurentskom krugu. Zbog malog broja igrališta, odnosno šest golf igrališta, četiri golf centra i sedam vježbališta i njihove prostorne raspršenosti, postojeća ponuda golfa nedovoljno je atraktivna pa Hrvatska danas još nije golf destinacija, iako nam je to cilj postati", ustvrdio je predsjednik Organizacijskog odbora i poznati hrvatski golfer Dražen Slamar, koji je ujedno i autor Akcijskog plana razvoja golf ponude.

Kako se čulo, u Hrvatskoj se planira izgraditi više visokokvalitetnih golf igrališta u sljedećih 10-15 godina. "Nadajmo se da će se to dogoditi što prije, a današnje okupljanje i rasprave imaju za cilj doprinijeti afirmaciji golfa u Hrvatskoj, donijeti novitete u domaćoj regulativi i najnovije informacije o aktualnim golf projektima te ponuditi atraktivan benchmarking s regijom", istaknuo je Slamar dodavši kako golf može pridonijeti kvaliteti turizma.

Po njegovim riječima, od usvajanja tog akcijskog plana krenulo se vrlo žustro na pripremu samih projekata, a resorna ministarstva su se "izuzetno aktivirala u pripremi projekata pa se uskoro očekuje i odluka Vlade na prijedlog ministarstva koji će ubrzati i olakšati izgradnju golf igrališta".

"Odredit će se kriterij za pravo građenja na državnom zemljištu za izgradnju golf igrališta, koji će biti povoljniji od dosadašnjih za potencijalne investitore. U Istri u prostornim planovima ima predviđenih 18 lokacija, realiziran je teren u Savudriji i staro golf igralište na Brijunima, a aktivno se priprema još nekoliko projekata poput Marlere u Ližnjanu i Fratarska šuma kod Novigrada", poručio je Slamar.

Pripreme mladih golfera za natjecanja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Sudionici konferencije ustvrdili su kako je golf turizam jedan od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu te kako je golf, kao jedan od najstarijih sportova, danas globalno popularan s procijenjenih oko 60 milijuna registriranih igrača i 32.000 igrališta u svijetu.

"Golf igrališta su sastavni dio turističke ponude i stvaraju dodanu vrijednost i atraktivnost destinacije, svih razvijenih zemalja, a nerijetko i onih koje su međunarodni turizam u većoj mjeri počele razvijati tek nedavno, kao što su, primjerice, Turska i Bugarska", naglasio je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Inače, kako je naglašeno, jedna od karakteristika golf turista je da u prosjeku imaju veću kupovnu moć od ostalih, pa čak i od nautičara. Golf resorti stoga ostvaruju visoke prihode od naknada za igranje na golf terenima, od prihoda smještaja, pružanja usluga hrane i pića te drugih usluga.

"Hrvatska je vrlo pogodna za razvoj golf turizma zbog blizine emitivnih tržišta te mogućnosti cjelogodišnjeg igranja u priobalju i to moramo iskoristiti", zaljučio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.