nedostaje 10.000 radnika

Hrvatska lani izgubila 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage: 'Trebamo omogućiti rad studentima, upregnuti umirovljenike'

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 29.06.2022 09:42
  • Objavljeno 29.06.2022 u 09:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

O turističkoj sezoni, prognozama i dosadašnjim rezultatima u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' razgovarali su Monika Udovičić iz Ministarstva turizma, Neven Ivandić s Instituta za turizam, te Bernard Zenzerović iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu

Monika Udovičić rekla je da Ministarstvo turizma radi na izradi nove Strategije razvoja održivog turizma, a cilj je turizam učiniti održivim na više područja.

Rekla je i da priželjkuju rezultate slične ili iste kao 2019. godine, a pritom i naglasila kako bi bilo sjajno da se rastereti glavni dio turističke sezone, ali i da bi te rezultate proširili na ostale dijelove Hrvatske, zato što su svjedočili da u nekim destinacijama u vrhu sezone imaju i prevelik broj turista.

Neven Ivandić smatra da je Hrvatska danas svjesna da treba ići u smjeru održivog razvoja turizma.

'Korona je pokazala promjene trendova na svjetskom tržištu, a to je da onaj tko ne krene u smjeru održivog razvoja da će vjerojatno za 5-6 godina početi ozbiljno gubiti tržišni udio', rekao je Ivandić te dodao da treba prestati govoriti o dolascima i broju noćenja, nego da se fizički pokazatelji transformiraju u monetarne i da se nadopune svim onim pokazateljima koji znače održivost.

Hrvatska izgubila 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage

Na problem nedostatka radnika s kojim se susreću sve europske zemlje osvrnuo se Bernard Zenzerović.

'Već prošle godine, koja je bila pandemijska, izgubili 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage. Prema procjenama i dalje nedostaje oko 10.000 radnika, posebno kod malih i srednjih poduzetnika', rekao je te dodao da postoje dva smjera rješavanja situacije, piše HRT.

Pokušava se inicirati da se pokušaju aktivirati svi potencijali koje imamo što znači da se omogući rad studentima, da više rade umirovljenici, ljudi koji žele dodatni posao. Naglašava da kada se to napravi, da je potreban i dio radne snage iz inozemstva.

'Za strane radnike se bore i Slovenija, Austrija, Italija te cijela EU. Mi moramo nešto učiniti da jednom kada ih uspijemo dobiti da ih što prije možemo staviti na tržište rada, da ne moraju čekati u redovima na MUP-u te se stoga moraju pojačati kapaciteti MUP-a i digitalizirati cijeli proces', istaknuo je.

  • +11
  • +8

Dubrovnik: Turisti u razgledavanju stare gradske jezgre

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Poticanje mladih da upisuju ugostiteljska zanimanja

Udovičić kaže kako problem radne snage postoji već niz godina i da se očito nije dovoljno pažnje posvećivalo tome. Treba se, smatra Udovičić, raditi na poticanju mladih da upisuju ugostiteljska zanimanja.

'Ministarstvo turizma stipendira mlade koji žele upisati ugostiteljska zanimanja. Osmislili smo program u kojem s poslodavcima u turizmu stipendiramo mlade i od nedavno taj iznos stipendija je podignut s 1200 kuna na 2000 kuna mjesečno, što je dobar poticaj mladima da upišu ta zanimanja, da se obrazuju i ostanu u ovom sektoru', istaknula je.

'Kada govorimo o radnoj snazi, nije samo stvar o radnoj snazi, već o kvalitetnoj radnoj snazi i nedostatak iste nam ne samo donosi smanjenje prihoda, već i smanjenje kvalitete što nam narušava tržišnu poziciju', naglasio je Ivandić i zaključio da u Hrvatskoj ima velikog resursa radne snage, ali se treba razmišljati i o njihovoj kvaliteti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!