ministrica turizma:

'Ove godine turizam bi mogao preko brojki iz 2019., idemo u smjeru održive cjelogodišnje sezone i dalje od parole sunce i more'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 22.06.2022 19:59
  • Objavljeno 22.06.2022 u 19:58
Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Novi tjedan, nova prilika za spajanje s blagdanom i odlazak na more gdje je već prava gužva. I dok turisti odmaraju, za turističke djelatnike nema predaha, opet padaju rekordi. Više o rekordnom lipnju, ali i najavama za cijelu godinu razgovarao je RTL s ministricom turizma Nikolinom Brnjac

"Hrvatska je već duže vrijeme u špici sezone kada smo još od Uskrsa zabilježili jako dobre rezultate. Na temelju trenutnih rezultata mislim da smo se počeli razvijati kao destinacija za cjelogodišnji turizam. Govorimo cijelo vrijeme o turističkoj godini, a ne sezoni", kazala je ministrica RTL-u.

Važna nam je kvaliteta i turizam s višom dodanom vrijednosti, kaže ministrica, što se pokazalo i tijekom pandemije kada je bila velika potražnja za takvim turizmom.

"Prema sadašnjim brojkama bi mogli preći brojke iz 2019. godine, a i kroz našu strategiju održivog razvoja turizma, do 2030. godine, idemo u smjeru održive cjelogodišnje turističke destinacije. No, to nije jednostavno", objašnjava Brnjac.

Na pitanje jesu li domaći turisti kalkulirali i odlučili ići u predsezoni kada su cijene ipak malo niže, ministrica je odgovorila: "Moguće, to je zaista moguće".

Nama je cilj da se taj broj turista koji dolazi u sedmom i osmom mjesecu protegne na cijelu godinu kako bi došlo do turističke diversifikacije te da se odmaknemo od tog proizvoda "sunce i more".

  • +22
  • +19

Sve brojniji turisti u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Mislim da je naše more jedno od najkvalitetnijih i svakako trebamo voditi računa o tome i ono zašto nam nautičari dolaze je zbog obale i kvalitete našeg mora. Edukacijom cijelog turističkog sektora moramo voditi računa da se takve stvari ne događaju", naglasila je Brnjac.

Ministrica Brnjac je istaknula da što se tiče poziv iz ministarstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, neka se cijeli sustav pripremi jer krajem osmog mjeseca kreću pozivi na natječaje za bespovratna sredstva za javnu i privatnu turistički infrastrukturu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!