važan sporazum

Hrvatska kontrola zračne plovidbe s Nijemcima u modernizaciji zračnog prometa regije

27.01.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) potpisala je memorandum o suradnji s njemačkom tvrtkom DFS Aviation Services (DAS), a kroz koju žele modernizirati zračni promet u regiji i pozicionirati se kao regionalni centar znanja kontrole zračnog prometa, izvijestili su u četvrtak iz HKZP-a

Memorandum o suradnji potpisan je na rok od dvije godine, a odnosi se na buduće projekte za pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke u jugoistočnoj Europi, ističu iz HKZP-a na upit Hine.

U priopćenju napominju da je njemački DFS Aviation Services (DAS) jedna od vodećih međunarodnih tvrtki za upravljanje zračnim prometom te će, nakon nekoliko uspješno realiziranih zajedničkih projekata s njima, HKZP i DAS ojačati suradnju kroz dodatne projekte osposobljavanja u zrakoplovstvu i zajedničko sudjelovanje u konzultantskim i operativnim projektima za pružatelje usluga u zračnoj plovidbi i zračne luke u jugoistočnoj Europi.

"U HKZP-u gradimo znanje i kapacitete potrebne da bismo bili prepoznati kao centar znanja o kontroli letenja u široj regiji i investiramo u njih. Tijekom protekle dvije godine u povećanje kapaciteta i sigurnosti zračnog prometa uložili smo 117 milijuna kuna, a uspostavili smo i cjeloviti nacionalni sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa, po čemu smo također lideri u regiji. To prepoznaju naš partneri, poput njemačkog industrijskog lidera DAS-a, a sve više i kolege iz susjednih zemalja", poručio je u priopćenju direktor HKZP-a Vlado Bagarić.

Direktor DAS-a Andreas Pötzsch istaknuo je pak da u budućnosti žele udružiti stručna znanja i raditi na projektima za korisnike koje će zajednički podići na višu razinu.

DAS je certificirani pružatelj usluga upravljanja zračnim prometom koji prilagođenim sustavima, edukacijama i uslugama pruža usluge za više od 200 klijenata diljem svijeta. Dio je grupe DFS (Deutsche Flugsicherung GmbH) koja pokriva usluge izrade i implementacije sustava zračnog prometa, konzultacija i osposobljavanja, a surađuje s partnerima i klijentima u više od 70 zemalja, što je čini jednim od globalnih lidera u tom području.