KAP PRELILA ČAŠU

[VIDEO/FOTO] Prosvjed na Plesu: Kontrolori letenja prozvali direktora za pritisak i zastrašivanje

28.10.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) prosvjedovao je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika

"Budući da Bagarić negira bilo kakve probleme u Zračnoj plovidbi i bilo kakve pritiske na zaposlenike, okupili smo se kako bi kontrolori letenja i ostali zaposlenici pokazali da je pritisaka i dugotrajnog zlostavljanja bilo i da pritisci još uvijek traju", rekao je novinarima predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci. Izvijestio je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

"Posljednja kap, odnosno primjer zastrašivanja, jest pokretanje davanja otkaza meni kao predsjedniku sindikata, što je udar na sindikat i sindikalno djelovanje, koje je zajamčeno svakom radniku u Hrvatskoj", kazao je Rakoci. Prosvjednike je podržao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdivši da se radi o pritisku na slobodu sindikalnog djelovanja na više razina.

  • +14
Prosvjed Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

"Ovi ljudi su izloženi stresu i pritiscima koji se događaju još od kada se prošle godine krenulo u kolektivno pregovaranje, kada je predsjednik Uprave tražio smanjenje plaća svih zaposlenih u sustavu", rekao je Sever. Iako je sindikat tada pristao na smanjenje plaća zaposlenika, dodao je, direktor Bagarić svoju plaću nije smanjio već si je isplatio bonuse.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

"Ove godine sindikat nije prihvatio daljnje smanjenja plaća i na kraju se ipak dogovorilo da više neće biti smanjenja plaća, a sindikat je odustao od nekih zahtjeva, čekajući bolja vremena. No, to očito nije dovoljno", istaknuo je Sever.

Zaposlenici Zračne plovidbe i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, pa je zahvaljujući njima sustav siguran, ali upozoravaju da im je sve teže nositi se s pritiskom jer strepe što će se dogoditi nakon što je otkazan ugovor o radu predsjedniku sindikata, kaže Sever.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Podsjetio je kako je Hrvatska ratificirala niz konvencija Međunarodne organizacije rada, među kojima su i one o slobodi sindikalnog djelovanja, organiziranja i kolektivnog pregovaranja, a sada se te konvencije krše.

Ovdje nema izravnog utjecaja premijera ili nekog ministra, ali u sustavu gdje vlast bira Nadzorni odbor, u kojem se nalaze trojica ministara, jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, kaže Sever.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

"Pritisci moraju ostaviti tragove na zdravlje, ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha", poručio je Sever popraćen velikim pljeskom prosvjednika.