analitičari tvrde

'Hrvatska ima loš mirovinski sustav, evo što može popraviti umjetna inteligencija'

19.10.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Prema globalnom izvješću o mirovinama Mercerova CFA Instituta, Nizozemska ima najbolji mirovinski sustav na svijetu, dok je analiza koja je obuhvatila 47 zemalja naš mirovinski sustav svrstala u kategoriju onih kojima trebaju znatna poboljšanja

Mercerova ljestvica analizirala je više od 50 pokazatelja i uspoređivala 47 mirovinskih sustava koji pokrivaju 64 posto svjetske populacije.

Najrelevantniji kriteriji bili su razina privatnih i javnih mirovinskih davanja, održivost sustava za budućih nekoliko desetljeća te kvaliteta upravljanja imovinom.

Island je zauzeo drugo mjesto, a Danska, prošlogodišnji lider po kvaliteti mirovinskog sustava, plasirala se na treće mjesto prema indeksu za 2023. godinu.

Većina europskih zemalja obuhvaćenih izvješćem dobila je povoljnu ocjenu s preporukama za daljnje poboljšanje. Prema izvješću, samo su neka poboljšanja potrebna Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Irskoj, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj.

S druge strane, Francuska, Španjolska, Italija, Poljska, Austrija, Hrvatska i Sjedinjene Američke Države imaju poprilične izazove ispred sebe koje će u budućnosti trebati riješiti.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Na dnu ljestvice nalaze se Indija, Filipini i Argentina te s Turskom i Tajlandom dijele najlošiju ocjenu, što ukazuje na to da bez poboljšanja dolazi u pitanje učinkovitost i održivost mirovinskog sustava u tim zemljama.

Izvješće Mercera priznaje da su 'mirovinski sustavi diljem svijeta više nego ikad pod pritiskom' zbog trenutačnog stalnog rasta inflacije, porasta kamatnih stopa i geopolitičke nesigurnosti koja neizbježno utječe na prinose investicija.

'Prosječna dob stanovništva diljem svijeta nastavlja rasti na mnogim tržištima, uglavnom na razvijenim i zrelim tržištima', rekla je Margaret Franklin, predsjednica i izvršna direktorica CFA Instituta.

Izvješće citira najnoviji Pregled mirovina OECD-a iz 2022. godine, a koji preporučuje da političari diljem svijeta provedu potrebne reforme, unatoč trenutačnoj financijskoj i ekonomskoj nesigurnosti, kako bi se izbjeglo ugrožavanje dobrobiti trenutačnih i budućih umirovljenika.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvješće također preporučuje jačanje privatnih mirovinskih fondova, što bi moglo pridonijeti raznolikosti izvora za financiranje mirovina, čineći mirovinske sustave otpornijima.

Prema izvješću Mercera, umjetna inteligencija trebala bi poboljšati učinkovitost mirovinskih sustava smanjenjem troškova i isticanjem nadolazećih rizika.

Dodatne primjene umjetne inteligencije mogu uključivati izradu prilagođenih portfelja i prepoznavanje tržišnih anomalija, iako se u izvješću navodi da ona vjerojatno neće moći predviđati tržišne promjene s potpunom točnošću, stoga će nesigurnost ostati.

'Nastavak primjene umjetne inteligencije unutar operacija upravitelja fondova mogao bi dovesti do učinkovitijeg donošenja odluka, što bi potencijalno moglo dovesti do većih povrata na investicije članova mirovinskih društava', rekao je David Knox, stariji partner u tvrtki Mercer.