nestašica ljudi

Hrvatska ide na slovenski model - nema više ograničenja na uvoz stranih radnika?

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2019 09:41
  • Objavljeno 09.05.2019 u 09:36
Radnika je sve manje

Radnika je sve manje

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Hrvatskoj udruzi poslodavaca potvrđuju da se razgovara o novom modelu za dovodenje radnika iz inozemstva kojim bi se potpuno ukinule kvote kojima je sada ograničen broj stranaca koji se u odredenim deficitamim zanimanjima mogu zaposliti u Hrvatskoj, piše u četvrtak Jutarnji list.

Tako je, primjerice, u Sloveniji gdje poslodavac radnike, ako ih ne može naći preko državnog zavoda za zapošljavanje, može u neograničenom broju dovesti iz inozemstva. HUP već pet godina zagovara promjenu kvotnog sustava i prelazak na tzv. slovenski model. Sadašnji sustav je ne fleksibilan, a poslodavcu je teško unaprijed predvidjeti koliko će mu radnika trebati, navodi dnevnik.

"Zato smo prošle godine usred sezone uspjeli izlobirati da se odobri dodatni broj radnika u turizmu. Vlada nas je napokon odlučila poslušati i promjenom Zakona o strancima uvodi model koji će odgovarati zahtjevima poslodavaca. Poduzetnik preuzme posao i mora ga odraditi i radnik mu treba odmah, a ne za pola godine", kaže za Jutarnji Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove HUP-a.

I savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori Davorko Vidović vjeruje da bi beskvotni uvoz radnika mogao uskoro zaživjeti. "Plan je da pripremimo zakon i da ga 11. lipnja predstavimo", kazao je Vidović za Jutarnji list, dodajući da na novom Zakonu o strancima intenzivno radi i MUP koji je zadužen za izdavanje radnih dozvola.

Danas je broj stranih radnika kojima je na zahtjev poslodavca država spremna izdati radnu dozvolu ograničen kvotama koje su u zadnjih nekoliko godina drastično povećane s oko 7000 u 2017. na gotovo 39.000 u 2018. godini, da bi se prilikom planiranja potreba za uvozom radne snage za ovu godinu taj broj gotovo udvostručio, na 65.000. Policijska statistika pokazuje da je 2018. godine od mogućih 29.769 dozvola za novo zapošljavanje stranaca izdano 23.429, dok je od predviđenih 50.100 za ovu godinu u prava četiri mjeseca zaposleno 19.516, čemu treba pridodati 15.000 stranca koji otprije imaju radne dozvole i samo ih produljuju.

Više o problemima na domaćem tržištu rada pročitajte u tekstovima:

Radnika ni za lijek, pa uskaču i penzioneri: Pitali smo najveće domaće igrače čime privlače i zadržavaju ljude

Poslodavci nemaju radnika, već zaposleni bježe u EU, a prva crta obrane - kvote za uvoz stranaca - troše se slabo ili nikako

Radnici dali dijagnozu: Plaće su premale, vani nas poštuju; Poslodavci: Uz ovakve poreze, nema rasta plaća

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!